Cambridge – Orasul

Se afla la o distanta de 80 km. Est de Londra. Cel mai usor de ajuns dela Londra la Cambridge este cu trenul. Dela gara King’s Cross, trenul face pana la Cambridge exact 49 de minute si costa 29 lire sterline.

Autobusul face intre Londra si Cambridge 2 ore si 10 minute dar in schimb costa doar 17.50 lire sterline dus-intors.

Cu autoturismul, cel mai simplu se ajunge pe soseaua M11, dar nu se recomanda intrarea in oras cu masinile, mai ales turistilor care nu cunosc orasul, in special din cauza dificultatilor de adaptare la circulatia pe stanga si din cauza sumedeniilor de strazi interzise circulatiei auto.

In jurul orasului exista cinci terenuri de parcare de tipul P+R (park and ride) unde pot fi lasate masinile si se poate folosi pentru patrunderea in centru sistemul CGB (Cambridge Guided Busway), un coridor ghidat de transport cu autobuze (soferul nu trebuie sa tina volanul permanent) de 40 de km., care se pare ca este cel mai lung din lume. Cine nu a vazut asa ceva, la inceput va fi foarte impresionat de sistem. Merita de incercat.

Partea centrala a orasului este delimitata de un inel format –  in sensul acelor de ceasornic – din spre Vest spre Nord si Est, de strazile Queen’s Road, Chesterton Road, Elisabeth Way si East Road.

Orasul este inconjurat de raul Cam intr-un arc de cerc pe partea Nordica si Vestica, de unde si numele orasului. Centrul orasului este ocupat de zona comerciala si de cladiri istorice, printre care se numara si vechile colegii. Zona centrala are o raza de cca. 500 de metri, dela rau spre Est.

Raul este marginit de parcuri si alte zone verzi care il fac foarte atragator pentru plimbari, sport si picnic (photo 1). Mai mult decat atat, desi suntem in oras, pe pajistile verzi de pe malul raului puteti vedea …vite la pascut (photo 2).

 Pe malul Estic al raului se afla dela Nord spre Sud cele mai vechi si renumite colegii: Magdalene College, St. John’s College, Trinity College, Clare College, King’s College, Queen’s College si celelalte.

Cartierele de locuit sunt in suburbii, mai departe de centrul orasului, dupa cum deasemeni mai departe de centru, se afla si multiplele parcuri industriale si stiintifice, care asigura Cambridge-ului renumele de important centru mondial specializat in High-Tech. De altfel, orasului i se spune Silicon Fen (aluzie la relieful terenului de cca. 3-6 metri deasupra nivelului marii, pe vremuri cu mlastini si turbarii) si desigur o parafraza a replicii Californiene Silicon Valley.

Orasul are sumedenie de zone verzi si multe strazi pietonale. Populatia este incurajata sa circule cu bicicletele si se presupune ca 25% din populatie foloseste acest mijloc de locomotie.

Vorbind de Cambridge, trebuie sa amintim ca o curiozitate ca desi are 120,000 de locuitori, desi are doua universitati (si ce universitati), nu a avut statutul de oras pana in 1951. De ce? Pentruca nu avea o catedrala.

Cambrige este amintit de asemeni ca locul unde s-a nascut regulamentul celui mai popular sport: fotbalul. Desigur si asta este legata de existenta atator institutii universitare in localitate.

De altfel orasul are doua echipe de fotbal.

Desigur, rugby si cricket sunt alte doua sporturi practicate intens la Cambridge si nu in ultimul rand tenisul si atletismul.

Centrul Universitar Cambridge.

Este al doilea centru universitar al Angliei si desi nu la fel de rasunator ca  Oxfordul, este totusi mai mare decat acesta, avand doua universitati: University of Cambridge, infiintata in 1209 si care este in permanenta concurenta cu Oxfordul, iar Anglia Ruskin University, a doua universitate din Cambridge care s-a infiintat oficial in 1992.

Se presupune ca la inceputul secolului 13, mai precis in anul 1209, in urma unei dispute dintre locuitorii Oxfordului si studenti, o parte dintre acestia din urma, au fugit din Oxford la Cambridge, unde au infiintat o noua universitate. Aceasta noua universitate, de-alungul timpului s-a desvoltat pana la dimensiunile ei de azi, cand cuprinde 31 de colegii.

20 au fost infiintate cu mai mult de 100 de ani in urma.

Cele mai cunoscute sunt King’s College infiintat in 1441 de Henry VI, Saint John’s College, Clare College si asa mai departe pana la 31. Cel mai vechi colegiu inca in functie este Peterhouse College.

A doua universitate a orasului s-a format prin desvoltarea fostei scoli de arta infiintata in secolul 19 de John Raskin, pana la actuala „Anglia Raskin University”, institutie de mare prestigiu, axata in special pe invatamantul politehnic.

Centrul Universitar Cambridge – apare de multi ani printre primele cinci cele mai bine cotate din lume.

Absolventii de la Cambridge au obtinut peste 80 premii Nobel.

Lista personalitatilor care au studiat la Cambridge este impresionanta in lungime si impresionanta in continut. Incepand cu Lordul Protector Oliver Cromwell, Isaac Newton, Charles Darwin, care n-au nevoie de prezentare, apoi atomistii Rutherford si Niels Bohr, seful proiectului Manhattan al primei bombe atomice Robert Oppenheimer, urmati de 15 prim ministrii britanici, 25 sefi de guverne straini, 9 monarhi si multi, multi altii, oameni de stiinta, medici, muzicieni, artisti.

Numarul  cumulat al studentilor depaseste 41,000, dintre care 60% lucreaza si invata in acelasi timp. Anglia Raskin University are un al doilea campus in afara Cambridge-ului, la Chelmsford.

Cambridge University Botanical Garden, se afla la cca. O mila sud fata de centrul orasului.

Fondurile universitatii provin din taxe, lucrari efectuate si bine ‘nteles din donatii. Spre exemplu, anul 2000, Bill Gates a donat 210 milioane $. Asta nu trebuie sa va descurajeze in ipoteza ca v-ati gandit sa faceti o donatie de 100 $.

Cele doua centre universitare renumite, Oxford si Cambridge sunt intr-o permanenta rivalitate in mai toate domeniile. Una dintre aceste rivalitati se concretizeaza in cursa anuala de caiac ce se desfasoara pe Tamisa incepand cu 1856 in fiecare an (mai putin cele doua razboaie mondiale). Scorul in present este de 80 – 76 pentru Cambridge. In 2011 au asistat la cursa „live” 250,000 de spectatori. Viitoarea cursa va fi in 7 aprilie 2012

O vizita la Cambridge

Cine viziteaza Cambridge ca simplu turist, cine a vazut Oxfordul, desigur nu are nevoie decat de doua trei ore sa inteleaga despre ce este vorba.

Desigur, cine vrea sa afle in amanunt cu ce se ocupa fiecare colegiu, ce se intampla exact in parcurile industriale si stiintifice, gaseste material fara sfarsit in internet, concentrate, sistematizate, sau in ce forma doreste.

Cine are mai mult timp, poate ramane mai multe zile in Cambridge, sa stea intr-unul din multiplele hoteluri, contra unor preturi simbolice ce incep de la 60-70 lire sterline pe noapte, sa manance studenteste un carnat cald si o bere la „Compania de carnati calzi” din fata magazinului „Marks & Spencer” (photo 13), sau West Cornwall Pasty co. in coltul strazii Rose Crescent (photo 17).

Cine vrea, poate angaja un ghid particular posesor de licenta de ghid in ce limba vrea,  pentru un tur particular de cunoastere a orasului, sau sa participle la vre-un tur organizat de diferite agentii pe jos, cu bicicleta sau cu autobuse descoperite. Pentru toate gusturile, pentru toate buzunarele.

Noi, am ales solutia cea mai simpla, cea mai rapida si cea mai ieftina: plimbare in interiorul cercului care contureaza centrul orasului din spre raul Cam, in spre Est.

Ne-am plimbat pe malul raului prin spatele colegiilor, printre animalele aflate la pascut si tinerii care faceau jogging, am urmarit tineretul care se plimba cu barcile pe apa, am privit cladirile vechi de 3-400 de ani sau mai mult, a caror arhitectura este foarte asemanatoare cu a colegiilor din Oxford.

La fel ca si la Oxford, curtile interioare ale colegiilor au un gazon extraordinar de frumos, bine ingrijit si cum nu intalnesti decat in Anglia sau poate in Noua Zeelanda. Era sfarsit de Septembrie a anului 2011, toamna frumoasa nu rece si nu prea ploioasa, iarba incepea foarte incet sa prinda o culoare galbuie, iar florile plantelor cataratoare, rosii ca focul, curgeau pe ziduri (Photo 1, 2, 4, 5, 7).

Raul ofera o imagine foarte romantica, cu malurile pline de verdeata, cu jerbele de plante cataratoare pe cladiri si zidurile de aparare, cu arcadele podurilor vechi de sute de ani, cu salciile plangatoare aplecate peste apa.

Ne oprim la poarta impresionanta a lui King’s College si constatam pe baza inscriptiilor ca intrarea cu caini, cu biciclete si radiouri este interzisa, chiar daca se plateste taxa de vizita afisata si chiar daca este intre orele premise pentru vizita (Photo 3). Oricum, curtea interioara arata ca un parc bine ingrijit.

Cladirile colegiilor, sunt cladite din piatra de culoare bej – maro – gri, ca si la Oxford, sau daca vreti ca parlamentul englez dela Londra, in acelasi stil Baroc, cu aceleasi dantelarii de piatra bine ingrijite de sute de ani (Photo 2, 3, 7, 9, 18), sau caramida rosie (Photo 5, 6, 8).

Am patruns pe langa King’s College spre Est prin stradute linistite in spre King’s Parade, o artera principala a centrului orasului, pana la Biserica St. Mary’s the Great (Photo 9, 10, 11 si 12).

Zona este foarte linistita, desi este la cativa metrii de piata Market square (Photo 19, 20, 21).

 Desigur circulatia este pietonala in zonasau cu biciclete. Am observant ca strazile in care circularia auto este permisa sunt asfaltate, pe cand cele cu circulatie pietonala sunt pavate cu dale sau pietre cubice bine executate. Explicatia este pur tehnica: piatra aluneca, dar asigura durabilitate in raport cu asfaltul.

Ne-am continuat vizita in Market Square, cu tarabele pline de fructe, zarzavaturi si tot felul de alte produse agricole sau artizanale, nu ieftine, am admirat statuia amuzanta in balconul cladirii din coltul strazii Rose Crescent cu Market Street (Photo 17).

Ne-am plimbat pe Sidney Street, Market Street, Downing Street si pana la Parker Piece care este un mare parc in Sud Estul orasului, zona de picnic si sport, unde este amplasat si Luna Park, dar as indrazni sa spun ca nu are gazonul la fel de curat si bine intretinut ca in preajma colegiilor.

Cladirile din centrul orasului in majoritate sunt vechi, dar exista si cladiri noi cu arhitectura de sfarsit de secol 20. In orice caz, toate sunt bine intretinute. Strazile insa, pe ici pe colo poate ca ar necesita lucrari de reparatii. Dupa oboseala colindatului pe strazi, ne-am reintors in zona Market Square si am intrat intr-un mic restaurant, unde am mancat un foarte gustos „fish and chips”, pe care am spalat-o cu „a pint of beer” si mai gustos (ten pounds all) si ne-am continuat drumul spre Nord.

Anunțuri