Scurta descriere a Portugaliei 

Natiune Europeana veche si importanta in istoria devenirii continentului, este asezata in capatul sud vestic al peninsulei Iberice, de parca ar fi rupta din Spania (si la urma urmei chiar este).

Are o populatie de peste zece milioane de locuitori, la un teritoriu de cca. 90 de mii de kmp.

A fost un teritoriu locuit din totdeauna si s-a organizat social si statal in acelasi timp cu Spania. Au fost perioade ale istoriei, cand Portugalia a fost parte integranta a statului Spaniol, dar ea intotdeauna a fost o entitate nationala separata, cu limba, cultura, arta si chiar bucatarie separata. Asa se face ca atat in organizarea statala, sociala, in cultura si arta portugheza, se intalnesc influente puternice spaniole, precum dealtfel si feniciene, romane, maure, celte, grecesti si arabe pe care le intalnim si la spanioli.

Portughezii au fost mari calatori ca si spaniolii, au cucerit si ei, uneori impreuna cu spaniolii, teritorii de peste mari, prin exploatarea carora asigurandu-si bunastarea tarii mama. Toata lumea a invatat la scoala despre Vasco de Gama. Era prin secolul XV.

Asa se face ca portugheza inca este limba oficiala pentru Brazilia, Capul Verde, Guinea, Angola, Mozambic si Macao si inca. Doua sute de milioane de oameni pe glob sunt vorbitori de portugheza. Portugalia a cucerit un imperiu si l-a si pierdut.

Important de stiut ca in Portugalia nu este rasism. Nu pe fata si nu pe ascuns. Ei nu au asemenea probleme.

Despartirea de Spania s-a facut pe cale amiabila, adica la buna intelegere.

Dupa o perioada de dictatura in secolul trecut, Portugalia a devenit o republica democratica, membra a Uniunii Europene din 1999, folosind „euro” drept moneda si beneficiind si ea de un pachet de sprijin financiar european, cu care incearca fara prea mari sanse sa-si redreseze economia. Pe scurt, este cam in situatia Greciei.

Portugalia este o tara foarte vizitata de turisti. Are o serie de statiuni la oceanul Atlantic, precum si statiuni foarte apreciate in Insulele Madeira in Atlantic.

Sunt cateva orase mai mari ca Porto, Setubal, Braga, dar cel mai important este desigur Lisabona.

Nu se poate incheia aceasta scurta informare, fara a se aminti ca Portugalia este o tara catolica, care a avut la un moment dat si un Papa la Vatican.

Aproape la fel de important este sa amintim aportul Portugaliei la desvoltarea fotbalului mondial. Cine nu a auzit de Cristiano Ronaldo, sau de Jose Murinio. Cei mai trecuti, desigur isi aduc aminte si de celebrul Eusebio dela Benfica Lisabona.

Reclame