100-0049_IMGBrussels

Va spun foarte sincer, nu stiu cum se scrie corect numele capitalei Belgiei, pentru ca una este in Franceza, limba cunoscuta si vorbita in Belgia si alta in Valona, sau Neerlandeza, sau Germana. De fapt astea sunt limbile vorbite azi in Belgia. Nu stiu cine cum si cat, dar de-alungul istoriei, Belgia a devenit tot mai francofona. Azi cred ca toata lumea vorbeste sau intelege franceza si de cand Brussels este sediul NATO si al parlamentului European,  s-a impus tot mai mult si limba engleza.

Asa sau altfel, am prins ocazia unui pachet de zbor, hotel trei nopti si patru zile cu un pret incredibil si am vazut Brussels-ul, sau ca sa fiu mai corect, am vazut un pic de Brussels. Spun asta, pentruca este un oras maricel, cu aproape doua milioane de locuitori si cu o istorie de cel putin o mie de ani, cati au trecut de cand s-au pus bazele Pietei Mari.

Am ajuns dupa amiaza la hotel si abia am depus bagajele ca am alergat sa vedem Piata Mare, care este atractia de baza a Brussels-ului, mai ales urmare a faptului ca la fiecare doi ani, in luna august pentru cateva zile, se „țese” un covor din flori adevarate, cu dimensiunea de 1800 mp. Va inchipuiti ce ingramadeala de turisti este la Brussels, in acele zile, spre bucuria hotelierilor si restauratorilor.

Dar Piata Mare, o fi ea renumita pentru covorul de flori, dar adevarata valoare i-o da arhitectura cladirilor ce o inconjoara. Este o colectie de cladiri, una mai frumoasa decat cealalta. Cladirile au fost construite in ultimii trei sute de ani si toate sunt numai decoratii, statuete turnuri si turnulete.

De altfel Brussels-ul este nu numai capitala Belgiei, dar este considerata capitala Art Nouveau.

100-0014_IMG_2100-0012_IMG100-0015_IMG_2Dar sa ne intoarcem o clipa la Piata Mare. Dreptunghiul dintre cladiri are dimensiuni de 70 pe 110 metri si am fost dezamagit pentruca mi-o inchipuiam mult mai mare. A fost exact aceiasi dezamagire pe care am trait-o cand am vazut Piata Rosie la Moscova. Dar fata de acolo, aici mi-a trecut insa repede dezamagirea. Aici dimensiunile au trecut cu totul pe plan secundar, in momentul cand am inceput sa ma uit mai atent la cladiri. Atata arta, atata bun gust la un loc, este greu de gasit undeva.

100-0007_IMG_2100-0013_IMG_2Noaptea Piata Mare este iluminata foarte artistic, scotand si mai mult in evidenta frumusetea ei si o muzica lina se aude permanent. Piata este animata zi si noapte atat pentruca aici se afla sediul unor institutii cum ar fi primaria orasului, apoi pentruca este plina de restaurante, cafenele, baruri si cofetarii, cu mese afara in aer liber vara, unde localnici si straini stau la mese sa manance, sa bea, sau pur si simplu sa se vada si sa fie vazuti. Si mai ales pentruca in totdeauna, zi si noapte Piata Mare este plina de turisti, care se plimba, casca gura, se minuneaza, fotografiaza si se fotografiaza.

100-0030_IMG100-0021_IMGDar nu numai Piata Mare. Zeci, poate sute de strazi, ale Brussels-ului, sunt pline de cladiri care ar face cinste si celui mai pretentios manual de arhitectura al celei mai pretentioase scoli de arhitectura. Si ce este mai important, cladirile sunt bine intretinute.

Paralel cu vizitarea diferitelor obiective interesante, am incercat sa aflam si amanunte despre viata in Brussels.

Populatia este amestecata: francezi, belgieni, germani, locuitori proveniti din alte tari ale UE, dar si naturalizati din alte tari nemembre ale UE, ca marocani spre exemplu. Oricum baza populatiei o formeaza flamanzii, valonii si francezii. In final se pare ca francofonii s-au impus si tot orasul are ceva francez, dincolo de limba.

Strazile au doua nume: una franceza si una flamanda si nu e obligatoriu sa semene intre ele, asa ca pentru un strain este destul de ciudat si uneori te incurca.

Despre populatia Brussels-ului n-as putea spune ca da pe-afara de buna vointa. Politete da, dar nu prea multa rabdare si buna vointa fata de turisti. Un rau necesar si atat.

100-0024_IMG100-0026_IMG100-0038_IMGSunt multe de vazut la Brusseles, in afara Pietei Mari. Spre exemplu biserici, de regula catolice, impunatoare, decorate nu cu atata abundenta si cheltuiala ca bisericile italiene sau spaniole, dar respectand stilul bisericilor catolice, decorate cu stil, cu rafinament si multa eleganta. Luati de exemplu Catedrala Sf. Mihael si Sf. Gulda (nume care nu cred ca este in romaneste) si Bazilica Nationala Koekelberg.

Sunt cateva parcuri frumoase care merita sa fie vazute daca aveti timp.

100-0019_IMG100-0023_IMG100-0018_IMG_2Sunt cladiri interesante ca Palatul Regal, Primaria, Casa Regelui din Piata Mare (in care nu a stat niciodata vreun rege), Palatul de Justitie, Muzeul de Instrumente Muzicale si multe, foarte multe altele, in fata careia este o fantana arteziana cu o sculptura abstracta care se roteste.

Priviti cladirile mai de aproape. Sunt atat de curate de parca ieri s-au indepartat schelele din jurul lor. Sunt ca si noi, desi toate au peste o suta de ani.

100-0035_IMG100-0033_IMGPriviti spre exemplu renumitul monument al lui Everard t’Serclaes care se afla in apropierea intrarii in Piata Mare si a carui mana este mangaiata de toti care cred ca aduce noroc. Mana a fost atat de mult mangaiata ca de cateva ori s-a gaurit de-alungul anilor si a trebuit sa fie reparata. Dar daca face bine sufleteste, atunci merita. Si deasemeni trebuie neaparat vazuta sculptura intitulata „Manneken Pis”, baietasul care face pipi si care este imbracat mereu in alte si alte costumatii si a devenit realmente un simbol al Brussels-ului si unul din cele mai ciudate puncte de atractie, care nici macar nu e originalul ci o replica. Originalul este la muzeul Primariei.

Dar daca vorbim de simboluri, sa nu uitam de un alt simbol al Brussels-ului, de Atomium.

Construit cu ocazia Expozitiei mondiale din 1958, reprezinta cristalul de fier marit de nu stiu cate miliarde de ori. Are 102 metrii inaltime si in nodurile retelei sunt cateva expozitii permanente si altele periodice. Excursia in interiorul cristalului este interesanta in special pentru copii desi nu foarte comoda pentru cei mari. Scari rulante, locuri mai inguste prin tuburile de legatura si mai ales inghesuiala din interior, nu sunt prea comode pentru oamenii mari, care de fapt vin pentru copii.

100-0047_IMG100-0044_IMGTot pentru copii, este o adevarata aventura plimbarea prin Mini Europa, unde diferite cladiri renumite din Europa sunt redate la scara si cu toate detaliile. Pot fi vazute: Turnul Efel, Big Ben si Parlamentul englez, Piata Mare din Brussels cu covorul de flori si multe multe altele.

Mini Europa este amplasat langa Atomium, asa ca ele pot fi vizitate impreuna si chiar cu un bilet combinat de intrare.

O privire admirativa merita si diferitele obiecte care decoreaza strazile, fie ca sunt desene, fie ca sunt adevarate statui ca spre aceasta simpatica batranica.

100-0036_IMG_2Transportul in Brussels este rezolvat cu metro, tramvai si autobuze. Oricare poate fi folosit pentru a ajunge sa vizitezi Mini Europa si celelalte atractii, care sunt in apropiere: ma gandesc la Parcul Cinquantenaire, la Atomium si la Bazilica Nationala.

Metroul este cea mai rapida cale desi are desavantajul ca nu vezi pe unde mergi. Dar economisesti timp. Un bilet de o zi este 6.50 €, iar un bilet de zece calatorii 13 €.

Daca aveti timp puteti trage o fuga pana la Waterloo unde Wellington s-a luptat cu Napoleon. 15 km. spre Sud.

Brussels are sumedenie de muzeie, are universitati, are o viata de noapte trepidanta.

Patru zile sunt prea putine pentru a face cunostinta cu toate astea. Poate voi veti avea mai mult timp la dispozitie.

Oricum, sa aveti in vedere ca Brussels nu este un oras prea ieftin.

Reclame