2010_ianuar 7588 Februarie – Carnavalul de la  Rio de Janeiro

Acum doua zile am auzit la televizor ca in 8 februarie incepe carnavalul de la Rio, care deacuma nu mai are nevoie de vreo prezentare deosebita. A fost atat de mult mediatizata de-alungul anilor, incat pana si copiii stiu ce-i aia si cum se desfasoara.

Mi-am adus aminte ca am fost la Rio in luna ianuarie, cu cateva zile inainte de inceperea carnavalului si m-am gandit ca as putea impartasi si altora din impresiile mele. Nu legate de carnaval, pentruca despre carnaval nu prea stiu nimic in plus fata de ce se da la televizor. Poate nici alea nu le stiu, pentru ca nu sunt foarte interesat de acest fenomen. Pe undeva cred ca sunt cam trecut de varsta unor astfel de evenimente.

Dar Rio de Janeiro nu inseamna numai carnaval. Rio de Janeiro este un oras de sapte milioane de locuitori. Este un oras vechi de cinci sute de ani si probabil unul din cele mai mari orase de limba portugheza din lume.

Si atunci m-am gandit ca poate cei care se vor duce sa vada carnavalul si care probabil sunt destul de multi, vor privi defilarea fetelor frumoase in tinute de carnaval in fiecare seara pana noaptea tarziu. Dar ziua, poate ca unii vor vrea sa mai vada si altceva din acest mare oras, ca probabil nu in fiecare an se merge la Rio, mai intai pentruca asta costa ceva bani, apoi pentru ca mai sunt si alte locuri interesante pe acest glob si nu in ultimul rand, omul mai trebuie sa faca si altceva decat sa umble hai hui prin lume. Bunaoara sa si munceasca.

Si atunci, m-am gandit ca le-as face un serviciu daca le-as spune eu ce este de vazut in Rio de Janeiro in afara de carnaval si la ce se pot astepta. Nu sa umble ca bezmeticii, sa-si piarda timpul interesandu-se si eventual neintalnind pe nimeni care sa le explice pe scurt lucrurile, fie din necunoastere sau pur si simplu din lipsa unei limbi comune.

Rio de Janeiro, este un oras mare, intr-o tara uriasa.

Brazilia are opt milioane si jumatate de kilometri patrati, cu putin mai putin decat toata Europa, dar numai un sfert din populatia ei.

Foarte pe scurt trebuie sa amintesc cateva elemente de istorie. Probabil toata lumea stie ca  Brazilia a fost descoperita de navigatori portughezi, cam cu o jumatate de mileniu in urma, a fost colonizata, populata cu sclavi adusi din coloniile portugheze din Africa si pusi la treaba. Capitala era la Salvador. Produsele de baza ce se exportau, erau zaharul si tutunul.

La un moment dat, descopera aur in Minas Gerais si automat capitala se muta la Rio de Janeiro adica doua mii de km. mai la sud. Aurul se termina dupa un secol, dar controversa intre metropola si localnici ramane si in final, Brazilia se declara regat independent, iar in 1889 se proclama republica sub numele de Statele Unite ale Braziliei. Guvernele se schimba destul de des, junta militara, guvern civil si invers de cateva ori. La sfarsitul secolului trecut, se construieste noua capitala Brasilia, unde se muta guvernul si organismele ei. Rio de Janeiro, ramane capitala Sambei si a Carnavalelor, a fotbalului, a vietii de noapte si a economiei braziliene in plina expansiune.

Rio de Janeiro este amplasat pe malul Atlanticului, iar in aceasta zona, uscatul este ca o carpa zdremtuita: rupturi si franjuri. Asa se face ca orasul se intinde pe mai multe peninsule si insule, cu golfuri intre ele, ceiace dau farmec intregului oras. Ca sa nu vorbim de faptul ca imediat de langa ocean, solul ici colo, tasneste pur si simplu pana la inaltimi de peste 600 de m.

Am stat in Rio patru zile, care s-au dovedit destul de scurte pentru ceiace este de vazut.

Am locuit la un hotel pe Av. Atlantico cu fatada la plaja Copacabana. Bun hotel, mare, peste cinsprezece etaje, scump, foarte scump, mai ales inainte de carnaval.

Prima dimineata, am iesit din hotel si am facut o plimbare in lungul plajei Copacabana, cca. patru km., hotelul fiind pe la mijlocul ei.

2010_ianuar 664 2010_ianuar 727 Dupa cum se vede si in poze, este vorba de un sir lung de hoteluri, in majoritate multietajate, cu arhitectura foarte asemanatoare cu hotelurile care exista in lungul tuturor plajelor din lume. Intre hoteluri si promenada este Avenida Atlantico cu o insula verde si palmieri intre ele, apoi promenada pavata cu un desen propriu in valuri, lata de poate zece metri si plaja propriuzisa, intre cincizeci si peste o suta de metri. Din loc in loc, poate din suta in suta de metri, sunt tonete sau mici baruri.

2010_ianuar 675Ce-i frumos, este ca daca ridici privirea de la nivelul solului, vezi fie vreo insula, fie vreun „cucui” care poate fi Pao de Acucar, sau Corcovado, sau alte stanci care tasnesc spre cer.

Unele poze au mai fost publicate in Picasa, dar toate sunt facute de mine si va spun sincer ca mi-a fost foarte greu sa aleg. Dupa prima triere am ramas cu 180 de poze de la Rio. Ce blog suporta asa ceva?

2010_ianuar 691Dupa trecerea in revista a Copacabanei care a durat cateva ore, am luat funicularul care urca direct pe Pao de Acucar (se citeste „asucar”) si se traduce in romaneste „capatana de zahar”.

Desi era ianuarie, adica o luna inaintea carnavalului, nu lipseau turistii. Urcatul cu cabina este ca oriunde, dar ce se vede de sus, este senzational.

2010_ianuar 6882010_ianuar 702Capatana de zahar, este o stanca de granit si cuart, unul din multele, care rasar direct din ocean in jurul orasului. Are patru sute de metri inaltime.De sus se vad golfurile mai mari si mai mici din jurul Rio de Janeiro, publice sau particulare, chiar plaja Copacabana se vede si ea si dincolo de ea, plaja Ipanema. Astea la distanta spre sud.

2010_ianuar 6872010_ianuar 697In spre vest, se vede plaja Urca, plaja Botagogo si dincolo de cartierele orasului statuia lui Hrictos Mantuitorul, pe Muntele Corcovado, a carui inaltime este 710 metri.

Spre nord, se vede podul Rio – Niteroi.

2010_ianuar 701Sus pe platforma „căpățânii de zahăr” copaci sanatosi, cu frunze mari, grase si crude, ca la tropice, populati cu maimute destul de obraznice, tonete, chiar si un restaurant, magazin de suveniruri. Era un pic de pacla, nu foarte neplacuta, dar care da o culoare albastruie fotografiilor. Nu-i o nenorocire. Putea sa fie ceata sa nu se vada nimic. Cel putin asa se spune ca se intampla din cand in cand. Oamenii urca pana sus si nu se vede nimic din cauza norilor sau a cetei.

2010_ianuar 841Am coborat de pe Pao de Acucar si ne-am dus sa vizitam o „favela”, care este un cartier de-al saracilor, dintre care sunt destul de multe in Rio. Am mers organizat, sub paza, pentruca se spune ca se intampla multe in cartierele acestea. Dumnezeule, ce mizerie. Am fost in Bangkok in Tailanda. N-am vazut atata mizerie.

Seara am fost la un spectacol „Samba show”, din care as recomanda numai spectacolul, nu si dinner-ul care era destul de improvizat. Diferenta intre spectacol cu si fara masa era imi pare 30 $ dar nu merita. Spectacolul incepe la ora 21 si tine trei ore. Am vazut unul mult mai bun la Iguasu. Dar cine n-a vazut unspectacol de samba, va fi incantat. Cert este ca ajungi la hotel la doua noaptea mort de oboseala.

A doua zi, am pornit la o excursie cu jeep-uri in Parcul National Tijuca, un parc aflat in vestul orasului un loc foarte aglomerat tot anul.

Parcul este o padure la care ajungi trecand prin cateva cartiere „favelas” si apoi tot urcand pana la picioarele Corcovado – ului  (in romaneste „cocoașă”).

2010_ianuar 7742010_ianuar 775Este un drum asfaltat, bine intretinut, plin de serpentine, iar in unele zone am mers pe jos, nu de altceva decat sa privim vegetatia deosebita. Pădurea era extrem de deasă și cu copaci foarte înalți, foarte sănătoși și puternici, cu fructele exotice, și flori necunoscute noua. In drum am întâlnit cascade tumultoase, dar care se pare că nu deranjau pe locuitorii zecilor de vile de milioane ascunse in padure.

2010_ianuar 778Eram patru jeep-uri cu cate 6 turisti si un padurar din garda locala in fiecare jeep, care vorbea engleza ca un englez si cunostea padurea cum orice stapan isi cunoaste casa. Avea o singura boala: era mort dupa fotbalul brazilian. Era cat pe ce sa mi-l fac dusman cand i-am spus ca si in Europa sunt cateva echipe bune. A sarit imediat: zau? Care sunt alea. I-am spus de FC Barcelona si Real Madrid, dar am adaugat intr-o doara ca de fapt si aceste echipe sunt mari, pentruca au cate un brazilian: pe Marcelo si Dani Alvez. S-a imbunat pe loc si cand i-am mai spus ca la Real Madrid joaca si Caca, am devenit cel mai bun prieten al lui.

In afara de sosea, este si o cale ferata ingusta de patru km. care duce pana la poalele stancii numite Corcovado. Face 20 de minute si circula din 20 in 20 de minute, ducand peste 500 de pasageri pe ora. Dar de regula se asteapta cu orele din cauza aglomeratiei.

De la poalele stancii, pana pe platforma de observatie se ajunge fie cu ascensorul care inseamna asteptare, fie urcand 230 de trepte, adica 13 etaje. Am facut un compromis: am urcat cu ascensorul si am coborat pe jos.

2010_ianuar 0532010_ianuar 751Sus, era o inghesuiala de nedescris. Platforma plina de turisti, care priveau, fotografiau, voiau sa fie fotografiati. Adevarul e ca locul este destul de mic, dar in acelasi timp este limitat de dimensiunile muntelui.

Lumea este de toate natiile, de toate culorile si de toate educatiile. Multi asiatici. Chinezi si japonezi. Toti tineri. Aproape copii.

 Am facut si noi fotografii. Ne-am fotografiat si noi cu statuia intitulata „Cristo Retentor” in romaneste Hristos Mantuitorul, statuie cunoscuta ca simbol al Rio de Janeiro, care are 38 metri inaltime si o replica identica la Lisabona.

2010_ianuar 760Am fotografiat orasul si golful asa cum se vede dela 710 metri inaltime, am fotografiat hipodromul si bine ‘nteles am fotografiat celebrul stadion Maracana.

De altfel coborand de pe Corcovado, ne-am dus sa vizitam stadionul. Nu ne-am dus la vre-un meci, ci la o vizita a stadionului gol, care este impresionant doar prin dimensiunile tribunelor.

2010_ianuar 711Am vizitat muzeul stadionului, unde sunt cateva statui ale unor fosti jucatori mari, mai ales brazilieni, urmele labei picioarelor imprimate in beton ale jucatorilor renumiti din lume, am vazut urmele lui Didi, ale lui Beckenbauer, Di Stefano, Zamora si desigur ale lui Pele.

Dela stadion, ne-am dus sa vedem in sfarsit Sambadrom-ul. Stiam ca exista aerodrom, hipodrom, cosmodrom, dar nu si sambadrom. Uite ca este.

2010_ianuar 715Este o pista betonata de 700 de metri lungime flancata de tribune construite tot din beton, unde se tin in fiecare an parazile scolilor de samba in timpul carnavalului. Tribunele au o capacitate de 90 de mii de locuri si biletele se vand cu luni inaintea evenimentului, preturile variaza intre 10 si 500 $, dar am auzit si de 2,500 $ daca este adevarat. Cine stie ce se ofera la pretul asta. Spre norocul nostru, până la carnaval mai era cca. o lună, așa că am putut circula pe acest „sambadrom”, fără ca cineva să ne oprească.

2010_ianuar 713Langa Sambadrom, veti gasi adevarate depozite de costume de carnaval, care pot fi inchiriate pentru fotografii, iar in timpul carnavalului, vi se poate aranja si participarea la parada cu aceste costume, in cate o echipa de dansatori. Bine ‘nteles nu gratis.

Ziua urmatoare, am vizitat orasul propriuzis. Am vizitat centrul de afaceri, care inseamna zgarie nori cu birouri ale concernelor braziliene sau straine.

2010_ianuar 725Sa nu uitam ca la Rio de Janeiro isi are sediul celebra Petro Bras, cea mai noua stea a industriei petroliere mondiale. Reprezentante ale colosilor industriei auto, stabilite in Brazilia, magazine cu produse de firma, originale sau contrafacute, cum doriti si cati bani aveti.

Nu uitati insa ca indiferent de eticheta si in Brazilia se confirma ca „Dumnezeu a facut pamantul si cerul, iar restul este produs in China”. Nu uitati deasemeni sa va paziti buzunarele, aparatele de fotografiat si telefoanele celulare.

2010_ianuar 0492010_ianuar 723Am remarcat noua catedrala, o cladire ultra moderna si imensa totodata, dar despre care nu stiu daca pot spune ca imi inspira altceva decat ca e mare si rece. Am vazut si cateva cladiri cu arhitectura remarcabila, probabil dela inceputurile secolului XX precum Teatrul Municipal din fotografie, care aminteste de teatrul de opera Garnier din Paris.

Dupa amiaza am vizitat plaja Ipanema si ne-am impotmolit la „Ipanema Hippie Market”,

Un amestec de piata de vechituri de tipul „flea market” si piata de produse artizanale din piele, lemn, tesaturi, ceramica, sticla, unele cu adevarat de bun gust, altele mai putin.

Ultima zi la Rio, a inceput cu o calatorie foarte interesanta, pana in orasul Niteroi, aflat vizavi de Rio peste golf, legatura realizandu-se cu un pod lung de peste 13 km. si opt benzi de circulatie, in total 72 metri latime. Podul se numeste Prezidente Costa e Silva.

2010_ianuar 8152010_ianuar 810Am trecut pe langa trei sau patru platforme de foraj pertolier. Pentru prima data am vazut mai de aproape asa un monstru, desi din fuga autobuzului. Este o constructie imensa, o adevarata uzina infipta in mare.

La distanta spre sud, in Port, am vazut vreo trei vase de croaziera moderne, cu mai multe etaje, vase ce pot transposta cate cinci mii de persoane.

2010_ianuar 821Si Niteroi are plaje frumoase si aglomerate, precum si insule mai mari sau mai mici, legate sau nu de tarm, unde cetatenii cu stare isi au resedintele particulare.

La Niteroi, am vizitat o mare piata de peste, unde se vindeau produsele oceanului proaspete si …puturoase. Nu seamana cu piata de peste dela Tokio, nici ca dimensiuni si nici din punct de vedere a ordinii si curateniei.

2010_ianuar 8312010_ianuar 834Am vazut cladirile moderne si indraznete ale noilor cartiere de locuit din Niteroi, cladirea Muzeului de Arta Contemporana, opera a arhitectului devenit celebru pentru cele poate o suta de proiecte de prima marime, printre care amintesc Sediul ONU din New York, Muzeul de arta Moderna din Caracas, Universitatea Brasilia si Universitatea Haifa, Oscar Niemeyer.

Deci, aveti ce vedea la Rio in afara de carnaval. Cel putin:

  • Copacabana
  • Pao de Acucar
  • Parcul NationalTijuca
  • Corcovado cu statuia lui Hristos Mantuitorul
  • Ipanema Hippie Market
  • Zona centrala si de afaceri a orasului
  • Un spectacol „Samba Show”
  • Podul Prezidente Costa e Silva si Portul.
  • Muzeul de arta contemporana Niteroi
  • O „favelas” daca aveti curaj

Reclame