100-0014_IMG2. Pompei orașul adormit.

Dacă te afli deja la Napoli, nu poți pleca fără să vezi și fostul oraș Pompei.

Toată lumea a învățat încă în școala primară, că în Italia sunt doi vulcani activi și anume:

Etna în insula Sicilia, la cca. 20 de km. nord de orașul Catania și Vezuviul la cca. 30 de km. sud de Napoli.

Deci dela Napoli, cu o mașină într-o jumătate de oră ești la Pompei. Pleci din Napoli pe A3 spre sud și la indicatorul „Pompei” ieși din autostradă și intri în SS18 care te duce la vreo 800 – 1000 de metri, în stânga la „Hotel degli Amici Pompei”, unde poți parca și poți porni pe jos să colinzi prin fostul oraș Pompei.

Veți întâlni încă grupuri sau turiști individuali care se plimbă printre ruine.

101-0142_IMG_2Toată lumea începe cu zona Forumului, pentrucă este mai aproape și mai puțin înghesuit.

Te plimbi printre fostele ruine, coloane parțial reconstituite, care se încearcă de ani și ani să fie potrivite și îmbinate, lespezi și grinzi de piatră cioplită, foarte asemănătoare cu tot ce se vede în Grecia, la Delphi de exemplu și ești tentat să spui că este același lucru, dacă nu-ți aduci aminte de lecțiile de istorie din copilărie.

Pentrucă la mine a trecut destul de mult timp dela acele ore de istorie și poate că am și chiulit dela unele, am fost nevoit să casc cura la poveștile unui ghid local, care se găsește foarte repede (dacă nu tu, atunci te miroase el) chiar și în limba română și care în schimbul unei sume modice de 20 -25 €, este dispus să-ți povestească tot ce s-a întâmplat în această zonă a lumii dela Christos încoace, de nu mai poți scăpa de el.

Oricum, vei afla că Pompei a fost un oraș înfloritor, fondat prin secolul VI – VII î.e.n.

Cândva, se întindea până la mare, sau era legat de aceasta prin canale ca Veneția.

A fost folosit și de greci ca port, dar a fost și a rămas un oraș roman.

Săpăturile efectuate, au scos în evidență faptul că înainte de a fi fost acoperit de lavă, orașul a suferit și câteva cutremure majore, unul cam în vremea fondării lui și altul cam cu 15-16 ani înainte de fatala erupție vulcanica. Cutremurul amintit prin anul 62 e.n., pare să fi avut ceva putere, pentrucă a provocat multe daune clădirilor orașului.

Intre anii 62 și 79, s-au restaurat multe clădiri atinse de cutremur, dar se pare că nu toate. Așa se face că erupția vulcanului a provocat acoperirea cu lavă atât a orașului, cât și a urmelor ultimului cutremur.

Este foarte greu să-ți imaginezi dimensiunile unui dezastru atât de imens. Vezuviul, se află la cca. 8 km. de Pompei și lava și cenușa au acoperit orașul cu un strat de 25 de metri. Si nu numai Pompei, dar încă două localități au avut aceiași soartă. Unul fiind Herculaneum.

100-0009_IMG100-0001_IMGSecolul I e.n., era perioada de glorie a imperiului roman. Pompei, era un oraș mare la vremea aceia, având în jur de 20 de mii de locuitori. Orașul avea sumedenie de vile luxoase de vacanță ale mai marilor zilei. Locuințe care desvăluiau bun gust și rafinament arhitectonic, care nu pare depășit nici azi. Multă lume ar vrea asemenea mozaicuri, sau patiouri proprii.

101-0141_IMG_2100-0003_IMGAvea un For, sau Forum, câteva temple mari: al lui Jupiter, al lui Apolo, al lui Isis, avea două teatre, avea o piață de grâne, un gymnasium sau sală de sport, avea un bazin de înot, băi, avea un fel de bar, unde se serveau băuturi, era și un restaurant și un hotel și dacă este adevărat, erau și câteva bordeluri. Pe undeva am văzut și o socoteală, câți cetățeni onorabili reveneau pe fiecare bordel.

101-0140_IMG_2101-0144_IMG_2Birourile administrative erau de asemeni în apropierea Forului.

Era de asemeni o clădire în care erau adăpostiți gladiatorii. Destul de mare, închis vizitatorilor și care în anul 2010 s-a prăbușit, se spune din cauza infiltrațiilor de apă, dar mai ales din cauza neglijenței și lipsa de fonduri.

S-a descoperit un apeduct, care alimenta orașul cu apă și asigura funcționarea a 25 de fântâni stradale. Imaginați-vă asta în anul 79 adică acum mai bine de 2000 de ani, cînd oricare dintre noi, poate să indice cel puțin un loc pe pământ pe care l-a vizitat de curând și care nu are apă curgătoare pe străzi.

100-0010_IMG100-0004_IMGOrașul avea o moară care a fost restaurată și poate fi văzută de oricine, dar mi se pare atât de nouă și modernă că sigur poate funcționa și azi.

De altfel, multe din reconstituirile văzute mi se par „supralicitate” și-mi pun firesc întrebarea: oare erau chiar așa de deștepți romanii acum 2000 de ani? Poate ca da. In același timp, este cert că Incașii acum 600 de ani nu cunoșteau încă roata.

101-0143_IMG_2100-0011_IMGErupția vulcanului Vezuviu a avut loc în anul 79, nu se știe precis în ce zi, se vorbește de 24 august sau de 23 noembrie. Mare importanță n-are. Ce-i important, este că lava a venit dintr-odată și a surprins populația în somn. A acoperit totul cu un strat de lavă, îngropând oameni, animale, clădiri, bunuri, totul.

Pompei cu tot ce era în el și împreună cu el întreaga regiune, a stat sub acoperământul de lavă, cenușă și piroclastite, până în anul 1748, adică aproape 17 secole. In 1738 s-a început decopertarea localității Herculaneum și după zece ani Pompei.

De 250 de ani, Pompei este unul din punctele de atracție turistice ale Italiei de parcă ar duce lipsă de obiective în acest domeniu.

Se fac excursii tot anul. Două milioane și jumătate de turiști vizitează Pompeiul pe an, adică șapte mii de turiști pe zi.

Această locație, asigură mijloace de trai pentru localitatea Pompei cea nouă de alături, la cei care fac transportul turiștilor și desigur, unor localități turistice apropiate care mai primesc pe aceiași vizitatori. Mă refer la Sorento, la Capri și nu în ultimul rând la Napoli. Fiecare din aceste puncte turistice pot trăi independent din turism și deci cu atât mai mult împreună. Dar așa e întreaga Italie.

100-0008_IMG100-0006_IMGAm petrecut câteva ore plăcute la Pompei. Am colindat pe vechile străzi ale orașului, reconstruite desigur, pavate cu dale de piatră probabil recuperate din săpături. Trebuie să recunosc că execuția lucrărilor de restaurare este de bună calitate, chiar mai bună decât aș fi presupus că se executau lucrările edilitare acum două mii de ani. Străzi pavate cu dale de piatră, trotuare și borduri tot din piatră, străzi cu soluții tehnice viabile pentru sens unic, locuri de parcare pentru căruțe și droșce, locuri de legare a cailor la marginea străzii, mozaicuri în curți interioare, desigur foste case a unor locuitori cu stare, bazine de apă decorative, probabil cu peștișori colorați la vremea aceia. Si toate astea de acum două mii de ani. Eu cunosc multe străzi în Cluj de exemplu, oraș cu peste două sute de mii de locuitori, care azi, în anul domnului 2013, nu au nici pavaj, nici dale, nici trotuare, nici borduri, nici canalizare. Si atunci te gândești, oare într-adevăr așa era în anul 79 în Pompei?

Se spune că da.

Te uiți la frescele și statuetele găsite conservate două mii de ani, urmare a izolării de aer.

Am vizitat interioarele vechilor locuințe. Sigur, unele sunt „aranjate”, dar majoritatea se vede că sunt lucruri vechi, pietrificate.

Este impresionant. Te gândești la miile de oameni care au fost șterși de pe fața pământului de urgia naturii, ceiace se poate întâmpla din nou în orice moment și în orice loc de pe mapamond.

In același timp nu mă pot opri să mă gândesc la nivelul de desvoltare și civilizație la care a ajuns sudul Italiei în secolul I al erei noastre.

Nu mă refer la existența unor instituții ca gymnazium, bazine de înot, hoteluri, restaurante sau bordeluri. Mă refer la pavaje, la canalizare, apeducte, picturi, fresce, statui, statuete, elemente ornamentale ale caselor. Numai electricitate nu aveau, pentrucă încă nu a fost inventată.

Sigur, sunt doar câteva case reconstituite și deși (cel puțin eu) am unele suspiciuni, cred totuși că eventualele „corecturi” nu sunt de fond.

In ce privește frescele erotice pe care le-am văzut acolo, demonstrează că încă din secolul I al erei noastre, italienii aveau imaginație foarte „albastră”, la același nivel zic eu, cu chinezii și indienii. Se pare că nu-i nimic nou sub soare.

100-0005_IMG100-0012_IMGDouă evenimente merită să fie menționate în legătură cu Pompei. BBC a produs un serial numit „The fires of Pompeii”, iar în 1971, formația Pink Floyd a înregistrat un film-concert de șase melodii intitulat: „Live at Pompeii” în amfiteatru, care nici în prezent nu mi se pare restaurat în totalitate, sau în orice caz, mai are unele elemente care în nici un caz nu pot fi de acum 2000 de ani.

100-0013_IMG100-0002_IMGAm părăsit zona „vechiturilor” și ne-am refugiat pe o terasă a mileniului trei, de unde am contemplat regiunea, inclusiv Vezuviul, marele „ucigaș” de acum două mii de ani, care nu arată de loc fioros (deși este).

Vizita, din toate punctele de vedere este foarte instructivă, fie și numai pentru a ne aduce aminte că suntem foarte neînsemnați în fața forțelor naturii.

Reclame