DSC_00037. Osaka – Centrul economic si comercial al Japoniei

Osaka este centrul de putere, industrial și comercial al Japoniei nu de ieri de azi, ci încă din secolul VIII. Dar s-o luăm băbește:

Spuneam cândva, sau dacă n-am mai spus, spun acum că Japonia este formată din vreo 3000 de insule, patru fiind mai importante și cea mai mare este insula Honshu, care este cu mult mai mare decât toate celelalte insule la un loc. Undeva spre centrul ei se află Tokio și la 300 km. sud, este  Osaka, așezat în golful cu același nume, golf în care se varsă râul Yodo.

Zona se pare că a fost locuită încă din secolul VII î.e.n. După 1500 de ani, adică în secolul VII e.n., Osaka devine chiar capitală, care se mută după un timp la Nara, 20 de km. nord – est, revine în secolul următor din nou la Osaka, dar doar pentru un an. De aici în colo, Osaka rămâne un oraș puternic, port de preluare a mărfurilor venite pe mare din afara țării și transferarea lor în interiorul Japoniei.

Castelul din Osaka a fost construit în secolul XVI în locul unui templu budist. In următoarele doua secole, orașul crește mult devenind un centru cultural și comercial, dar a fost și locul unei răscoale țărănești, care a condus la distrugerea a 25% din oraș.

In secolul XVIII, populația din Tokio se considera superioară celei din Osaka. Aceștia erau taxați drept vulgari, indecenți, lacomi, needucați.

In secolul XIX devenind municipalitate, Osaka se desvoltă rapid ca centru industrial și comercial, atrage emigranți coreeni, care înființează o comunitate proprie, se desvoltă educația și apare o clasă de mijloc, cu gust pentru literatură și artă.

Al doilea război mondial provoacă multe distrugeri în Osaka, tocmai pentrucă era centrul industrial cel mai important al Japoniei. Bombardamentele americane au tocat pur și simplu Osaka. Este drept însă, că tot cu ajutor american, Osaka se reface foarte repede redevenind cel mai important oraș industrial și cultural al Japoniei.

De fapt, Osaka este greu de delimitat de localitățile învecinate. Azi se vorbește de zona metropolitană Kobe – Kyoto – Osaka, care împreună numără cca. 18 – 19 milioane de locuitori. Osaka singură, are vreo patru milioane, dintre care o sută de mii sunt străini.

DSC_0091Am ajuns la Osaka cu autobuzul, spre seară. Am fost cazați la hotelul Apa Villa, un hotel bun, cu multe stele și multe etaje, plasat în pupicul târgului, la mijlocul axei principale a orașului: bulevardul Mido – suji.

Acest bulevard se întinde pe o lungime de patru kilometri, între Umeda, cartierul de afaceri al Osakăi în nord și districtul Nanba, principala zonă de parcuri, teatre, restaurante și în general de distracții al orașului în sud.

DSC_0999Ne-am depus bagajele și am alergat nerăbdători să vedem orașul. Firesc, am alergat spre bulevardul Mido – suji.

Am vazut multe bulevarde renumite la viața mea, dar am rămas și eu surprins cât de mult m-a impresionat acesta. Nu este nimic neobișnuit să vezi un bulevard de 60 – 80 metri lățime, cu clădiri moderne, alături de clădiri tradiționale toate ca și noi, restaurante luxoase, prăvălii ale unor branduri de renume mondial, că doar suntem în Japonia. Dar atâta bun gust, eu nu am întâlnit. Bunul gust urlă, nu, nu urlă pentrucă a urla nu-i de bun gust. Zâmbește. Asta e cuvântul. Zâmbește din fiecare vitrină, din fiecare desen al trotuarului, din fiecare floare sau copac, sau ghirlandă de becuri colorate care împodobesc copacii din zonele verzi ale bulevardului și nu în ultimul rând, din fiecare din zecile, poate sutele de grupuri statuare înșirate în lungul trotuarelor și care fiecare în parte poate fi vedeta oricărui muzeu bun din lume. Dar nici asta nu spune totul. Până și oamenii de pe bulevard emană bun gust. Tinută, îmbrăcăminte, conduită. Si nu sunt europeni.

In general, mie Osaka mi-a făcut de departe cea mai bună impresie. Mi s-a părut cel mai modern, cel mai civilizat, cel mai educat și cel mai curat oraș din Japonia și implicit din lume. Stiu că ce spun aruncă o oarecare umbră asupra altor orașe care au pretenții. Ceiace spun, este exclusiv părerea mea personală și nu cer confirmarea nimănui.

Seara am mâncat la restaurantul hotelului unde stăteam. Eleganța și stilul erau fără cusur dar asta se găsește și în alte restaurante. Nu mor după bucătăria japoneză cred că din cauză că se bazează prea mult pe pește. Aici însă a trebuit să recunosc că nu degeaba se consideră Osaka drept orașul japonez în care se mănâncă cel mai bine.

DSC_0804DSC_0805Dimineața am ieșit devreme, pentru a merge la Hiroshima. Deplasarea cu „Shinkansen”, în traducere: „Trenul glonț”. 330 de kilometri într-o oră jumate, inclusiv cele două sau trei opriri. Luxul pe măsura vitezei. Prețul la fel cca. 80 $ un drum. Aveam nevoie de o bancă, pentru a schimba bani. Aici încep problemele: foarte puțini japonezi vorbesc engleza, chiar și în Osaka, care pare un loc mult mai select. Orice spui, orice întrebi, la hotel, pe stradă, chiar într-o bancă, ți se răspunde printre zeci de temeneli și zâmbete promițătoare: „hai”, sau „hai hai”, care înseamnă „da”, sau „da da”. Dar în majoritatea cazurilor nu ești înțeles, pentrucă ei nu cunosc limba și cei care sunt considerați cunoscători, au o pronunție catastrofală. Comercianții, vânzătorii tineri din centrele comerciale sunt singurii pe care poți pune bază.

Mulți studenți australieni, israelieni și chiar români, își câștigă banii de buzunar dând lecții de engleză. Stii engleză, ai de lucru în Japonia. Si încă bine plătit.

Este rizibil să-ți închipui că vei reuși să descrii un oraș de patru milioane de locuitori în două, trei pagini. De altfel nu poți descrie ce n-ai văzut și ce poți vedea în patru zile? Câteva cartiere, parcuri, muzee, clădiri mai acătării.

Despre Hiroshima am scris într-un articol separat al acestui blog. Despre Nara voi scrie de acum încolo.

DSC_0033DSC_0009Osaka, spuneam că este un oraș așezat pe râul Yodo, la care liniștit poți să-i spui fluviu. Este navigabil și sumedenie de canale se ramifică din acest râu printre cartierele orașului, formând o rețea de canale și poduri, toate bine intreținute și navigabile cu diferite ambarcațiuni de transport sau de agrement. Se folosește expresia „808 poduri” pentru a sublinia că sunt foarte multe canale și poduri. In realitate în 1925, erau în Osaka 1629 poduri, adică dublu. Dar până în 2003, s-au umplut canalele parțial, astfel că multe poduri s-au desființat, rămânând în total 872 poduri și nici asta nu mi se pare puțin.

Umeda este districtul de afaceri. N-aveam nici un fel de afaceri de făcut, așa că am renunțat. Ne-am mulțumit să admirăm dela distanță clădirile multietajate, care adăpostesc sediile centrale ale firmelor ca Panasonic, Sharp sau Sanyo. Economic, Osaka este unul din cele mai bogate orașe din lume. Are două aeroporturi internaționale. Aeroportul Kansai, unul din cele mai mari din lume, este construit pe o insulă artificială în golful Osaka. Am părăsit Japonia de pe acest aeroport. M-am uitat puțin în jurul meu, cu ochi de inginer. Te simți obligat sa-ți ridici pălăria în fața unui popor care posedă o tehnică, o industrie și o economie care-i permite să ridice un asemenea proiect.

DSC_0799Osaka are vreo patru porturi, are câteva gări, metro și – informație exclusiv pentru Doamne – peste trei zeci de mii de magazine.

Sunt cunoscute centrul comercial „Hankyu Sanbagai” și „Yodobashi Camera” în districtul Umeda, magazine imense de electrice, electronice și aparatură foto, dar și modă și restaurante.

Mai amintesc zona comercială „Denden Town” pentru electronice pe care n-am vizitat-o din lipsă de timp și „American Village” cu îmbrăcăminte pentru tineret, care deasemeni mi-a scăpat.

DSC_1000DSC_0996In schimb am vizitat cartiere de locuit și centre comerciale concepute și construite cu mult gust și rafinament arhitectural. Mă refer în primul rând la „Nanba Parks”. Este un loc plin de viață și foarte plăcut, cu magazine, restaurante, grădini și părculețe la diferite etaje, însă fără multă gălăgie, fără strigăte și urlete. Presupun că Nanba Parks arată bine și ziua. Noi am vizitat-o seara și trebuie să spun că arată absolut remarcabil.

De altfel districtul Nanba este principala zonă de restaurante și shopping al Osakăi. Este zona cu cele mai multe lucruri de văzut, 24 de ore din 24.

DSC_0991Takashimaya este o rețea renumită în toată Japonia și pe plan mondial de magazine, dintre care poate cel mai mare se află în Nanba. Parterul și subsolul, vinde numai alimente naturale și bio. Te crucești ce vezi acolo.

In Osaka sunt câteva teatre renumite, dar desigur, trebuie să te pricepi la teatrul japonez ca să poți savura un spectacol, ceiace nu e cazul la mine.

Filarmonica din Osaka, organizează frecvent concerte la care sunt invitate orchestre ca cea din Berlin sau Viena. Prețurile biletelor sunt însă …asfixiante.

Puteți vizita însă parcul de amuzament, Muzeul Național de Artă, Acvariul din golf, Universal Studios, sau Zoo. Asta dacă vă interesează și mai ales dacă aveți timp. Prețurile nu sunt chiar simbolice, dar merită.

DSC_0007DSC_0008Dar nu uitați să vizitați insula Nakanoshima pe care se află și clădirea primăriei  și librăria municipală.

Un muzeu al ceramicii orientale și  un amfiteatru public, clădire mai veche arhitectural întregesc grupul de clădiri oficiale din insulă.

DSC_0015DSC_0029Un parc al trandafirilor, care îmi amintește de anii liceului în Timișoara, unde deasemeni era și cred că mai este un parc al trandafirilor. Se adaugă un parc de distracție pentru copii dar și pentru tineret, restaurante, alei pentru plimbări și odihnă, care întregesc facilitățile din insula care măsoară peste zece hectare, ceiace nu-i puțin.

DSC_0077DSC_0038De pe insulă, se văd clădirile de dincolo de apă, clădirile firmelor, cum este Nissan, sau autostrada ce trece pe lângă City Mall. Foarte mulți copii sunt pe insulă și sub îndrumarea unora mai mari, probabil cadre didactice, construiesc diferite figuri de animale, din … sticle goale de sucuri.

DSC_0076DSC_0080Chiar și o biserică creștină vedem pe un mal mai înalt, o priveliște cu totul inedită în Japonia.

Insula Nakanoshima este o oază de frumos și bun gust, atât ziua cât și noaptea.

La capătul estic al insulei, se află parcul castelului Osaka și ne-am dus să-l vizităm.

DSC_0058DSC_0061DSC_0045Parcul este imens, la dispoziția publicului, care își petrece timpul ca la iarbă verde. Tonete cu tot felul de produse alimentare sau jucării pentru copii, dar și tonete cu personal medical, care oferă tot felul de servicii dela bandajarea genunchilor juliți ai copiilor, până la măsurări de tensiune sau glicemie pentru cei mai în vârstă, desigur gratis și cu temenelele de rigoare.

DSC_0066DSC_0071Castelul „Osaka-jo”, este impresionant și ca dimensiuni, și ca intreținere. Adăpostește un muzeu de istorie.

In partea de sud a parcului se află templul numit „Hokoku Shrine”, templu Shintoist, unde vin tinerii să se căsătorească.

In partea de nord, parcul castelului este despărțit printr-un canal, de cel mai nou centru de afaceri „Osaka Business Park”, construit în jurul stației de metro cu același nume.

Nu mai puțin de 11 universități, institute și colegii găzduiește Osaka.

Concluzie:

Osaka este:

  • un oraș foarte modern, poate cel mai modern ce am văzut,
  • un oraș trepidant, dar civilizat și nu obraznic,
  • un oraș bogat, clădiri, parcuri, arhitectură, artă stradală plină de bun gust,
  • un oraș nefiresc de curat, impecabil administrat,
  • Dar nu știu de ce, n-am reușit să descopăr sufletul orașului. Este un oraș rece, totul foarte corect și foarte convențional. Sunt convins că mă înțelegeți. Fiecare oraș are, sau ar trebui să aibă ceva, un loc anume, care numai acolo este așa cum este: Copacabana la Rio, Vaci utca la Budapesta, Piața Major la Madrid, strada Nankin la Shanhai, Hanul lui Manuc și strada Covaci la București și mai sunt.

Cu toate astea, dacă sunteți în Japonia, trebuie să vedeți neapărat Osaka. Chiar dacă e un oraș scump. Eventual, nu veți cumpăra prea multe cadouri, dar veți pleca cu impresii de neuitat.

Dar s-o lăsați la urmă, ceva de genul „cireașa de pe tort”.

Reclame