Cipru, între Turcia și Grecia.

Pentax 20.12.05 089Cipru este o insulă în estul Mării Mediterane, în vecinătate cu Grecia, Turcia și țările Orientului Mijlociu. Are nouă mii de kmp. și un milion de locuitori, 75% greci și 20% turci.

Locuită încă dinnaintea erei noastre, insula a avut o istorie destul de zbuciumată, având în vedere poziția ei de paznic al drumurilor dintre Orientul Mijlociu și Europa.

A fost sub tot felul de dominații câte se pot imagina, ultimele două fiind ale Imperiului Otoman și ale Imperiului Britanic, până in 1960, când și-a câștigat independența.

In 1974, în urma unor altercații naționaliste greco-turce, armatele turcești au invadat nordul insulei locuită în special de populație turcă și așa a rămas până în ziua de azi, deși legal teritoriul aparține statului independent cipriot, stat membru al Uniunii Europene.

Astfel că azi, există o linie de demarcație care separă partea turcească de cea greacă și care funcționează ca o graniță, sau dacă vreți, mai rău, pentrucă peste o graniță se poate trece în unele condiții, dar peste această linie de demarcație nu.

Linia de demarcație trece prin centrul Nicosiei, capitala țării și amintește de zidul Berlinului de pe vremuri. Am fost la zidul respectiv ca să privim în interiorul teritoriului turcesc. Era sumbru și era ciudat totodată, pentrucă în principiu am voie să circul în ambele părți ale insulei, pentrucă nu sunt cetățean cipriot, turc, sau grec. Dar pentru asta, trebuie să accesez teritoriul cipriot prin aeroportul dela Larnaca, iar teritoriul turc, prin aeroportul dela Famagusta. Aeroportul internațional dela Nicosia este închis din 1974.

De atunci s-au făcut diferite încercări la diferite nivele de a rezolva problema reunificării, dar au apărut alte probleme demografice. Dar cel puțin acel zid în mijlocul capitalei a fost dărâmat. Incet, încet, poate totuși se va rezolva problema.

Am fost în Cipru de mai multe ori. Prima dată acum 12 ani, pentru un sejur de patru zile în stațiunea Aya Napa, care este la 50 de km. est de Larnaca și care s-a încheiat tragic. La ieșirea din hotel în prima dimineață, o mașină l-a luat pe sus de pe trecerea de pietoni pe bunul meu prieten Marcel și l-a aruncat vreo zece metri. A murit după două săptămâni fără sa-și mai revină, într-un spital din Tel Aviv. Era absolvent al fostului Institut de Cultură Fizică și Sport din București.

N-am mai mers în Cipru câțiva ani buni. Dar timpul estompează totul.

Pentax 20.12.05 098Pentax 20.12.05 096Mie îmi place Ciprul. Este un loc cuminte, cu oameni simpli, muncitori, fără ifose, fără fasoane.

Este drept, nu-i neapărat un loc pentru tineri. Poate numai în zona Aya Napa, unde sunt cele mai multe locuri de distracție, dar nici astea nu se ridică la nivelul unor locuri „de desmăț” cum le zic eu, ca pe malul Mării Negre, sau a Mediteranei, pe malul Grecesc, sau fosta Jugoslavia. Fără „cluburi de fițe” și brobabil fără droguri sau etno – botanice.

In tot lungul plajelor, dela Aya Napa în est și până la Pafos în vest și dincolo, sunt orașe, stațiuni și sate de vacanță, specializate pe turism, dar un turism mai cuminte, mai al secolului trecut.

Pentax 20.12.05 032Pentax 20.12.05 033Desigur, găsești toate facilitățile pentru un turism decent, adică hoteluri curate, piscine, plaje, restaurante bune și pentru toate buzunarele, personal săritor, vorbitor de limbă engleză și uneori și de română, bucărărie balcanică și bere bună.

Poate că nu găsești droguri, sau tineret care se droghează, dar trebuie să fie și așa un loc pe pamânt, nu-i așa?

Pentax 20.12.05 026Pentax 20.12.05 064Insula, parcă ar fi o bucată ruptă din Grecia. Destul de aridă, cu ape puține, cu plaje de jur împrejur, o fâșie de câmpie de 20 -30 de km. în care se face agricultură, iar spre interiorul insulei, Muntele Troodos cu vîrful Olympos, care ajune până la înălțimea de 1900 metri și care iarna este acoperit de zăpadă.

Pentax 20.12.05 019Pentax 20.12.05 029In general insula este împădurită, deși nu cu pădurile din Amazonas și nici măcar din Carpați, dar pădure, care face umbră.

Izvoare sunt destul de puține, totuși sunt. Sunt chiar și căderi de apă, amenajate pentru accesul turiștilor. Apa este strânsă cu grijă cu baraje în lacuri de acumulare, pentru a satisface nevoile localităților și ale agriculturii.

Pentax 20.12.05 016Pentax 20.12.05 015Am întâlnit cascada Caledonia pe drumul spre munte. Este însemnată pe drum, și este amenajat astfel ca nu cumva turistului sa-i scape. Chiar și o tavernă este în apropiere, grație ideii unui comerciant „de meserie”.

Soselele sunt din ce în ce mai multe și mai bune. Dacă acum 12 ani nu era autostradă și am circulat mai mult pe drumuri pietruite, acum, este autostradă dela Pafos până la Aya Napa și dela Larnaca până la Nicosia (cel puțin cele pe care eu am circulat), adică vreo 300 de km.

Pentax 20.12.05 021Pentax 20.12.05 022Există deasemeni șosele asfaltate în spre interiorul insulei, până pe vârful munților, sau până pe văile cele mai ascunse, unde sunt amplasate câteva din cele mai vechi și mai umblate mânăstiri ortodoxe.

Trebuie să știți că ciprioții sunt religioși, ortodocși și peste tot veți găsi biserici și mânăstiri bine intreținute și foarte frecventate.

Dela aeroportul din Larnaca, se poate închiria o mașină, care după părerea mea este cea mai bună soluție pentru deplasări în Cipru. Aveți însă în vedere că Cipru este una din cele patru țări Europene în care se mai circulă pe stânga: Marea Britanie, Irlanda, Malta și Cipru. Este o rămășiță a colonialismului britanic. Oricum, dacă închiriați o mașină, luați una mică, pe deoparte pentrucă nu prea sunt distanțe mari, pe de altă parte, drumurile sunt destul de întortochiate și înguste.

Nicosia, se află la o oră de Larnaca și este capitala din toate punctele de vedere, inclusiv centrul economic al țării. Oraș cu peste 300 de mii de locuitori, și chiar cu alură de oraș modern, cu clădiri multietajate, bulevarde largi, piețe și parcuri, centre comerciale și chiar de agrement, instituții guvernamentale școli și desigur biserici.

Pentax 20.12.05 036Pentax 20.12.05 047Deasemeni, orașe destul de mari, sunt Limasol și Larnaca, care mai au și avantajul unor faleze largi și bine amenajate în folosul turiștilor, precum și a unor porturi comerciale, sau de agrement. Pafos, este un oraș mai mic, dar nu mai puțin plăcut pentru turiști. Posedă un port de vase pescărești, unul de yahturi, o cetate veche de apărare care poate fi escaladată și vizitată.

Pentax 20.12.05 080Pentax 20.12.05 082In apropiere de Pafos spre est, se află „Dealurile Afroditei”, care este un sat de vacanță foarte select, cu terenuri de golf, club de tenis, câteva hoteluri cu cinci stele și sute de vile de vacanță, majoritatea cu piscină, care se vând cui are bani, cipriot sau mai ales străin, sau se închiriază pe câte o lună sau mai multe.

Tot satul este înconjurat cu gard, porțile de intrare în sat păzite de paznici înarmați și îți dă voie să intri sau nu, funcție de criterii de ei știute. Oricum, am vizitat locul fără să fim întrebați ce căutăm. Locul este într-adevăr foarte luxos, bine intreținut, dar prețurile nu m-au făcut să cad pe spate. Se pare că criza economică generală în care se zbate și Cipru și Grecia, influențează în rău afacerile imobiliare.

1 155Pentax 20.12.05 055Dela Limasol spre vest, se află un teritoriu, unul din cele patru, care au rămas în stăpânire britanică, ca bază militară a RAF (Royal Air Force),  nu știu exact care este statutul acestui teritoriu, cert este că poate fi accesat fără probleme și aici poate fi vizitat site-ul arheologic Kourion, sau sanctuarul lui Apollo, 500 metri mai la vest.

Pentax 20.12.05 051Pentax 20.12.05 050Mozaicul este tot în aceiași zonă. De fapt este un site arheologic imens și bine intreținut care conține mai multe vestigii antice.

Mai aproape de Limasol, dar în același perimetru britanic, întâlniți fostul castel Kolossi, o clădire înfricoșătoare prin dimensiuni și poveștile ce o înconjoară.

Dacă vizitați Larnaca, neapărat să faceți seara o plimbare pe faleză. Este foarte reconfortant, zeci de restaurante și mai ales grădini de vară, cu mulți turiști, muzică grecească și puțină bere, atât cât trebuie pentru bună voie.

La Pafos este același lucru. Faleza plină de turiști, muzică și voie bună.

La nord vest de Pafos, pe malul mării sunt câteva locuri renumite pentru vacanță și turism, ca Coral Beach, sau Coral Bay și se poate continua așa, pe jos sau cu mașina, până la Lara Beach sau mai departe. Peisajul este splendid și în stâncile de pe mal, sunt sumedenie de grote și peșteri.

Pentax 20.12.05 087Chiar și în satele în drum spre Pafos, vei întâlni neapărat o tavernă îmbietoare cu musaca și bere și bine ‘nțeles o bisericuță ortodoxă.

Satele din jur, au devenit în totalitate sate de vacanță, cu sute de vile noi, construite în perioada anilor 2000 – 2005, pentru vânzare și închiriere pe câte un sezon. Din păcate, criza financiară a făcut și aici victime.

Dela Limasol, urcând spre nord, într-o oră ajungi în munții Troodos. Peisajul este minunat în toate anotimpurile. Intr-un an am fost acolo iarna și am urcat cu o mașină fără cauciucuri de iarnă. Era s-o pățim. Să nu faceți ca noi. Iarna în munții Troodos nu diferă de Europa. Ce-i altfel, este că zăpada nu ține așa mult și nu este așa frig ca în Europa uneori.

In celelalte anotimpuri, este plăcut să vizitezi zona, sunt multe mânăstiri, multe biserici și mai ales multă liniște. Veți întâlni mânăstirile Agios Nicolaos, Agios Mamas, Panagia Tou Araka și încă câteva locuri asemănătoare, deschise pentru public, unde puteți vedea exponate interesante de cult, odăjdii vechi, cărți de rugăciuni, sau alte obiecte bisericești. Deasemeni se pot cumpăra produse deale călugărilor sau călugărițelor, la prețuri destul de acceptabile și cel puțin deocamdată, produse în Cipru și nu în China.

In concluzie, o excursie de o săptămână în Cipru, ar putea fi și plăcută și ieftină și bine făcătoare din punct de vedere a sănătății. Ca să nu mai vorbim de faptul că poți învăța totdeauna ceva nou, dela oameni noi, de bine sau de rău. Dar după părerea mea, ciprioții sunt oameni simplii, cinstiți, corecți, muncitori și fără fasoane. Deci nu avem de învățat de la ei, decât lucruri care ne-ar folosi.

Recomand excursia tuturor: tinerilor îndrăgostiți, sau bătrânilor pensionari și celor de vârstă mijlocie. Tuturor le va face plăcere, chiar dacă în ultimul timp din cauza crizei, Cipru nu mai este chiar ce a fost. Dar nu-i nici o noutate, nici Grecia nu mai e ce a fost și totuși există și speră să se refacă.

Reclame