Toronto - noaptea3. Canada de Sud Est. –  Ottawa, Toronto și Niagara Falls.

Am părăsit Montrealul dimineața nu prea devreme, pentrucă până la Ottawa, erau doar 200 de km. Am trecut pe lângă aeroportul internațional și ne-am angajat pe Trans – Canada Highway. Două ore și eram în capitală.

N-are rost să vorbim despre calitatea șoselei. Ea este impecabilă, chiar și la standartele vestului Europei.

3.1. Ottawa

Ottawa a fost desemnată drept capitală a Canadei, de către regina Victoria în 1857.

Este amplasat pe malul sudic al râului Ottawa, între acesta și râul Rideau care este la est. Pentru a scurtcircuita porțiunile râului Rideau care nu sunt navigabile, s-a construit Canalul Rideau lung de 202 km. Acest canal, asigură posibilitatea de transport naval fără probleme dela Ottawa la Kingston de pe malul lacului Ontario. La vremea respectivă, canalul răspundea unor necesități de transport navale, militare și industriale. Azi este folosit ca zonă de agrement. Iarna, canalul înghiață și se transformă în cel mai mare patinoar din lume, intens folosit de populație și mai ales tineretul studențesc al orașului.

Orașul se extinde practic pe cele două maluri ale Canalul Rideau. Pe malul vestic, între râul Ottawa și canal avem partea comercială și financiară a Ottawei, iar pe malul estic între Canalul Rideau și râul Rideau, avem orașul de jos, ceiace a mai sămas din vechiul Bytown, care a fost „grăuntele” în jurul căruia s-a desvoltat orașul Ottawa. Tot în această zonă se afla și Universitatea. Axul râului Ottawa, este granița dintre statul Ontario și Quebec. De jur împrejur sunt câteva localități care cu timpul s-au desvoltat până la contopirea cu Ottawa.

Despre oraș, foarte multe nu am de spus. Este un oraș mare, în majoritate cu clădiri noi, fără a putea indica o anumită arhitectură dominantă. Străzile și bulevardele sunt largi, drepte, se vede de cât colo planificarea, gândirea inginerească. Circulația în oraș este comodă, parcări ordonate și controlate, trasee pentru biciclete și …n-am prea văzut agenți de circulație.

Sunt multe clădiri moderne, practic tot orașul, dar ca ele sunt sute de orașe în Canada, în America. Este plăcut să te plimbi prin orașul de o curățenie nefirească, să intri în magazine, centre comerciale, în parcuri pline de flori și copii. Dar n-aș putea spune că ar fi ceva deosebit de reținut.

Am admirat șirul lung de iahturi care circulă pe Canalul Rideau. Era firesc, era vară, lumea în concediu și se vedea cât colo că erau oameni cu resurse. Si nu puțini.

Ott. 02Ott.04Pe malul sudic al râului Ottawa, între podurile Portage și Alexandra în vest și est și Strada Wellington, este Dealul Parlamentului. Un spațiu imens, foarte îngrijit, unde sunt amplasate majoritatea clădirilor guvernamentale. Aici găsești Bibliotecile Naționale, Curtea Supremă, Palatul de Justiție, Clădirile Parlamentului, Turnul Păcii, Biblioteca Parlamentului și în apropiere Galeriile Naționale și desigur, nelipsita Catedrala Notre Dame, sau biserica St. Andrew.

Ott. 08Ott. 03Ott. 05O plimbare pe Parliament Hill, echivalează cu o lecție de istorie a Canadei, la propriu. Grupurile de turiști sunt plimbate de ghizi profesioniști printre clădirile guvernamentale și în interiorul lor, inclusiv prin încăperile parlamentului și a bibliotecii. In diferite săli și birouri, unde dealungul istoriei Canadei și-au desfășurat activitatea diferite personalități importante ale națiunii în formare, actori profesioniști ai teatrelor din Ottawa joacă pentru turiști scurte scene istorice, de câte 5-10 minute. Astfel, turistul, străin sau nu, gustă ceva din ce a fost trecutul acestei imense țări.Vizita durează trei ore și este gratis. Am înțeles că și ghizii, și artiștii, fac această muncă în mod voluntar.

3.2. „1000 de insule”.

Am plecat dis de dimineața din Ottawa, pentrucă până la Toronto, sunt 460 de km., e drept pe autostradă. La 200 de km. pe Veterans Memorial Hwy. și Macdonald-Cartier Freeway, se află orașul Kingston, locul de unde pleacă vasele de croazieră printre cele „1000 de insule”. Este vorba de insulele aflate în fluviul St. Lawrence, care separă Statele Unite de Canada. De fapt este un fel de a spune că sunt 1000 de insule. Se pare că sunt mult mai multe. Numărul lor nu prea contează, important că este vorba de o zonă de o frumusețe cu totul ieșită din comun. Insule mai mari, populate de localități mai mari, sau insule mai mici, eventual câteva sute de metri pătrați, proprietatea unei familii sau al unui ins, cu vreo casă, cu vreun palat sau vreun club, dar neapărat un debarcader.

Am navigat printre cine știe câte insule vre-o trei ore, dar după un timp devine plictisitor. „Cireașa de pe tort”, a fost o vizită pe insula și castelul Boldt. Este insula proprietarului hotelului Waldorf-Astoria din New York, care nu prea știu dacă mai trăiește și care a construit acest castel pentru soția lui. Castelul este destul de ciudat, dar cred că merită să fie văzut, tocmai din acest motiv. Este important de știut, dacă vreți să vizitați castelul, că insula este teritoriu al Statelor Unite, așa că aveți nevoie de viză pentru a coborâ de pe vasul canadian.

Ca un fapt divers, apreciatul dressing „thousand island”, un sos picant care dă gust salatelor și este obtenabil în mai toate magazinele și restaurantele care se respectă din lume, își trage de aici numele, fiind introdus în meniul restaurantului Waldorf-Astoria, la cererea proprietarului.

După această pauză de cca. patru ore, am continuat pe șoseaua 401(Macdonald-Cartier-Freeway) și în trei ore am ajuns la Toronto.

4. – Toronto – capitala statului Ontario

Mai nou ca oraș, dar mai mare decât Montreal, Toronto este un oraș aș spune tipic American, asemănător să zicem cu Chicago.

Istoria Torontoului, începe în 1834, când fosta localitate înființată de britanici sub numele de York, este rebotezat Toronto. Acesta devine și rămâne și azi, cea mai importantă destinație a emigrației spre Canada. Este un oraș cosmopolit, cu tentă americană, anglofonă, a cărui locuitori în proporție de 49 % sunt născuți în afara granițelor Canadei. Orașul are 2.6 milioane de locuitori, iar aria metropolitană cuprinde 5.5 milioane.

Toronto[1]Arhitectonic, orașul este nou, un amestec de perioade și stiluri, de clădiri care datează din secolul XIX și altele, terminate în prima decadă a secolului XXI. Sunt câteva clădiri remarcabile, în special dintre cele construite în ultima jumătate de veac, dar niciuna nu poate fi indicată ca  arhitectură Canadiană. Cred că așa ceva nu există (dar cine sunt eu?).  Orașul se întinde pe zeci de km. în toate direcțiile și nici nu merită să-ți bați capul unde începe un oraș sau altul, ele fiind de mult unite înt-un conglomerat în care sincer, nu știu cum se descurcă organele municipale. Se spune că în Toronto se găsește cea mai lungă stradă, Strada Yonge, care începe pe malul lacului Ontario în Toronto și ține până la lacul Simcoe, în localitatea Barrie, vreo 120 de km.

Strada Yonge începe la capătul nord – estic al gării Union Station Rail, iar la capătul sud – vestic al gării, se află celebrul CN Tower, cea mai înaltă structură de beton din America de Nord și cu care am început vizita în Toronto. Este interesant, spectaculos, dar nu e departe de ce am văzut în turnul Eiffel la Paris spre exemplu. Un ascensor care în 58 de secunde te urcă la cota 346 metri (turnul are 553 m.) unde se află restaurantul și de unde poți privi de jur împrejur orașul, dacă nu vrei să și mănânci. Restaurantul mi-a adus aminte de turnul de televiziune din Alexander Platz din Berlin, în care am urcat în 1980, ca turist român, în Germania Democrată. E drept, acel restaurant este la cota 207 metri.

Singura senzație deosebită și n-aș zice că plăcută dar cu certitudine ciudată, ți-o dă o vizită cu un etaj mai jos, unde podeaua dela cota 342 metri este din sticlă. Dar, fiecare cu părerea lui. Recunosc că majoritatea vizitatorilor sunt entuziasmați. Mie îmi provoacă un sentiment ciudat, foarte aproape du frică. Incercați și voi, oricum este deosebit.

Tor. Par. 1Tor. Parl. 001De fapt, cam tot ce este interesant în Toronto, se află oarecum în apropierea străzii Yonge, inclusiv hotelul la care am locuit. Ne-am plimbat pe Queen street, din care am intrat în Chinatown, în Districtul modei, în Districtul financiar, puțin mai la nord la Universitate, Cladirea Parlamentului statului Ontario, care poate fi vizitat de public deasemeni cu intrare liberă și sumedenie de alte clădiri foarte importante, dar arhitectonic destul de comune, zone pietonale, complexe comerciale, piețe sau parcuri curate și bine intreținute, deși nu la nivelul ce l-am constatat la Ottawa.

Spuneam că Toronto este un oraș relativ nou. In anii 1960-70, multe cartiere vechi au fost demolate pentru a face loc noilor clădiri înalte și foarte înalte, sau căilor de transport. Au rămas totuși unele cartiere ca: Kensington Market, Little Italy, Little India, Portugal Village, Greektown, care încearcă să amintească locurile de unde își trag numele.

Deși predominant vorbitor de engleză, populația orașului este foarte diversificată. De aceia, dacă sunați la numărul de urgență 911, puteți primi răspuns în 150 de limbi.

Sunt multe de văzut în Toronto, dar timpul e scurt, așa că am continuat spre unul din cele mai spectaculoase locuri din lume.

5. Cascada Niagara.

Toată lumea a auzit de cascada Niagara. Dar una e să auzi de ea, s-o vezi în poze sau chiar film și cu totul alta să fii alăturide ea, să o auzi cum vuiește.

Niagara Falls2Niag. 05Niag. 02Cascada este o fractură a solului care dă trei căderi de apă de 51 de metri, într-un cot al râului Niagara, care drenează apa din lacul Erie în lacul Ontario. Granița dintre Canada și Statele Unite trece prin axa râului, astfel că cele trei cascade se împart una (cea mai mare) în Canada și celelalte două în Statele Unite.

Pe ambele maluri s-au menținut parcuri de agrement, care s-au desvoltat în adevărate stațiuni, cu sute de hoteluri, restaurante, casinouri și tot felul de atracții pentru milioanele de turiști care vin în fiecare an aici. Intre cele două maluri, sunt două poduri care permit traversarea din Canada în Statele Unite și invers. Am traversat pe jos, pe podul din aval, numit Rainbow Bridge. Bine’nțeles, control de pașapoarte și viză, plus taxă de traversare. Tot ce am reținut din această scurtă vizită în țara vecină, au fost magazinele „Outlet” cu de toate și foarte ieftine.

O altă plăcere pe care puteți să vi-o oferiți, este o croazieră cu vaporul până sub cascadă, care poate că stimulează emisia de adrenalină dar cu certitudine vă asigură o baie cu apa de Niagara.

Nu cred că merită adăugat ceva. Fotografiile vorbesc de la sine. Si dacă nu, vă propun să faceți o vizită. Este destul de aproape și dela New York și dela Toronto.

Reclame