OLYMPUS DIGITAL CAMERA2. Washington DC – capitala SUA

Chiar dacă nu este cel mai interesant oraș, chiar dacă nu este cel mai mare din Statele Unite, este totuși cea mai importantă capitală din lume. Ne place sau nu, încă în lume se întâmplă dacă nu toate, dar o mare majoritate a evenimentelor, așa cum sunt gândite și cântărite în această capitală.

Așa că oricine vizitează Statele Unite, face cumva să treacă și prin Washington DC, măcar să vadă Capitoliul, Casa Albă, cimitirul Arlington, cele câteva monumente care există în acest oraș și reprezintă atât de mult pentru istoria acestei țări și nu numai.

I se spune Washington DC, mai întâi pentru a nu-l confunda cu statul Washington care este în nord – vestul Statelor Unite, iar mai apoi pentrucă la vremea înființării orașului și stabilirea lui drept capitală federală, a fost numit „District of Columbia” sau pe scurt DC, iar ulterior i s-a dat și numele de Washington, numele primului președinte, care a decretat înființarea acestei capitale și a stabilit locația exactă a ei, pe malul fluviului Potomac, în anul1791. Orașul a încorporat două localități existente: Alexandria și Georgetown, plus teritorii primite dela cele două state alăturate: Maryland și Virginia. Orașul Washington DC, nu aparține nici unui stat, ci este sub jurisdicția Congresului Statelor Unite.

Cu cei 650 de mii de locuitori ai săi, Washington nu se numără printre marile orașe, în schimb 52% din locuitori sunt afro-americani, adică negri și numai vreo 30% sunt albi. Probabil este orașul american cu cea mai mare (proporțional) populație de culoare. Aceasta a început în perioada abolirii sclavagismului, când negrii au năvălit din sud spre nord. Fenomenul a ajuns la apogeu prin 1970, când proporția negrilor în Washington era de 70%. De atunci s-au mai schimbat lucrurile, populația de culoare a început să se retragă spre localitățile limitrofe din cauza cheltuielilor mari, sau să se întoarcă la locurile de baștină din sud, unde le-au rămas rudele și unde situația s-a îmbunătățit. Washington DC, a rămas totuși un centru de atracție pentru populația de culoare cu studii superioare, prin oportunitățile pe care le oferă celor ce prind aici un „job”. Washington deși oraș nu prea mare, este bine pregătit să primească turiști. Lista hotelurilor conține peste 500 de nume, iar prețuri sunt pentru toate buzunarele. Deasemeni sunt o mulțime de agenții care organizează tururi cu vizite ba la Casa Alba, ba la Capitoliu, ba la un muzeu sau altul, de o jumătate de zi, o zi sau mai multe. Toate aceste tururi sunt destul de scumpe și pe cât posibil, mi-am făcut turul meu, fără prea multă bătaie de cap. Unde mai pui, că majoritatea muzeielor și locurilor de vizitat în Washington sunt gratuite, sau cu un preț simbolic.

Am sosit la Washington pe la prânz, după un zbor comod de o oră jumate dela Toronto. Aveam cameră rezervată la un hotel de trei stele în zona străzii 17, nu departe de Casa Albă. După nici cinci minute în hotel, m-am simțit ca acasă. Cineva în cea mai autentică limbă ebraică, striga pe coridor: Moshe!!! Hai sus la doișpe. (adică la etajul 12). După alte câteva minute, niște copii alergau pe coridor și strigau, de parcă eram în fața blocului acasă la mine.

Casa Alba in curteCasa Alba iesireOLYMPUS DIGITAL CAMERADimineața ne-am sculat devreme să ne așezăm la coadă să vizităm Casa Albă. Bilete se dau numai în dimineața zilei când vizitezi. Nu pot fi luate în avans și sunt gratuite. Se împart după sistemul „primul venit, primul servit”. Nu se poate aranja nimic. Trebuie venit devreme și cu răbdare se rezolvă. La 7:30 se deschid ghișeele de bilete și la 10 începe vizita. Aștepți să-ți vină grupul la rând. Vizitatorii intră în grupuri, în liniște, lumea este emoționată ca și cum urmează să-l întâlnească pe președinte sau măcar pe câinele lui. Nimic din toate astea. Câteva camere la parter, câteva la etajul întâi și în 20 de minute, ești afară. Dar se cheamă că ai vizitat Casa Albă. In afara gardului de metal, demonstranți cu pancarte, câteva zeci, sau doar doi, trei, fiecare are ceva de reclamat. Se pare că este ceva obișnuit și se cere doar să se demonstreze în liniște. Poliția îi păzește.

S-a făcut de ora 14 și am ieșit din hotel la 5 dimineața. Ne era foame. Nici o problemă. Peste tot, tonete cu hot dog, pizza și shawarma.

Dacă te uiți în ghidurile turistice, vei găsi poate câteva sute de obiective ce pot fi vizitate la Washington, dar cine își permite mai mult de 3-4 zile, maxim o săptămână. Toate obiectivele recomandate, nu le știu nici localnicii. Așa că ești obligat să-ți alegi acele câteva, care te interesează și pentru care ai timp.In orice listă, trebuie să apară Casa Albă descrisă mai sus și încă câteva obiective, care de fapt sunt grupate în apropiere. Si fiecare are câte un „Visitor Center”.

Ieși din Casa Albă și ai spre sud „Parcul Președintelui” și la 500 de metri în față, Bulevardul Constituției. Intre acesta și Bulevardul Independenței aflat 250 de metri mai la sud, se întinde așa numitul „National Mall”, parc care se întinde est – vest pe 3.5 km., între „Lincoln Memorial” în vest și „U.S. Capitol” în est.

Memorialul LincolnLincoln Memorial a fost ridicat să cinstească memoria celui de al 16 președinte al Statelor Unite Abraham Lincoln, asasinat în 1865 în teatrul Ford (și acesta unul din obiectivele vizitabile). Clădirea este imensă și impozantă în stil templu grecesc cu coloane dorice, în interior are statuia înaltă de șase metri a președintelui în fotoliu.

Prin apropiere mai sunt vre-o două fântâni arteziene, foarte elegante, mai este locul unde se montează în fiecare an pomul de crăciun al președintelui, sau al președenției, încă vre-o două, trei statui de persoane probabil foarte importante pentru istoria Statelor unite și multă, multă verdeață și flori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASculptura CapitoliuOLYMPUS DIGITAL CAMERAUndeva la mijlocul distanței spre Capitoliu, se află monumentul lui George Washington, primul președinte al Statelor Unite, un obelisc din marmora și granit cu înălțimea de 170 de metri, care are scări interioare și un ascensor, dar care datorită formei, a dat și mai dă multă bătaie de cap celor responsabili de intreținerea ei. Mereu reparații, din cauza „vârstei” sau din cauza cutremurelor (spre exemplu cel din 2011).

Capitoliul, este o clădire cunoscută de toți cei ce au ținut în mână bancnote de 50 $, emise în 2004. Capitoliul este sediul aleșilor poporului: membrii congresului în număr de 435 și membrii senatului în număr de 100. Observați că sunt mai puțini decât suma parlamentarilor români, la o populație de 15 ori mai mare și unteritoriu de 40 de ori mai mare. Dar probabil drept compensație, Capitoliul cred că este mai mic decât Palatul Parlamentului dela București.

Union StationDacă toate astea le-ai văzut, ai cam văzut ce este absolut obligatoriu, deși eu aș adăuga  și Curtea Supremă care se află dincolo de Capitoliu și care în Statele Unite este un organism cel puțin la fel de important ca parlamentul, Union Station care a fost cea mai importantă stație de cale ferată cândva, iar azi, este cel mai renumit centru comercial din zonă, pe lângă faptul că a rămas stație de cale ferată și mai este și stație de metro, toate astea la diferite nivele. Union Station se află 500 de metri nord de Capitoliu.

Institutul SmithsonianAir&Space MuseumIntre Memorialul Lincoln și Capitoliu, mai puteți vizita Gradina Botanică, Galeriile Naționale de Artă, Muzeul Hirshhorn, întemeiat de cineva cu prea mulți bani, un muzeu de artă, pictură și sculptură. Apoi Institutul Smithsonian cu al lui Muzeu Național de Istorie Americii, Muzeul National de Stiințe Naturale, al Artei Africane, Muzeul Aero Spațial, Muzeul Memorial al Holocaustului și încă multe alte muzeie. Muzeul Aero Spațial, este un punct de atracție foarte puternic pentru copii, dar nu numai.

Memorialul M.L.KingMemorialul JeffersonMemorialul vietnamDe asemeni, în același perimetru, veți găsi Memorialul pastorului Martin Luther King, Memorialul președintelui Jefferson, Memorialul Veteranilor Războiului din Vietnam cu cele peste 50 de mii de nume de soldați căzuți, Memorialul Veteranilor Razboiului din Corea și Memorialul celui de al II – lea război mondial.

Toate aceste muzee și memoriale cer cam două trei zile pline, pe lângă cele vreo două la început. Până la o săptămână mai rămân două zile, in care puteți vedea Cimitirul Național Arlington aflat dincolo de fluviul Potomac, cimitir imens, în care veți vedea poate zeci de mii de morminte, dar veți căuta locul unde arde focul veșnic, lângă mormântul președintelui John F. Kennedy, asasinat la Dallas în 1963. De când a fost asasinat președintele Kennedy până azi, mormântul s-a mai modificat. In 1968 a fost asasinat fratele președintelui, fostul senator Robert Kennedy, apoi a murit de cancer în 1994 fosta soție a președintelui Jaqueline (care rămânând văduvă s-a recăsătorit cu armatorul grec Onasis) și în 2009 moare și ultimul frate al președintelui: Edward Kennedy, astfel că acum sunt patru morminte una lângă alta și o flacără veșnică.

ArlingtonMemorialul PentagonArlington este de fapt un mare parc, a cărui vizită nu vă va displace chiar dacă e vorba de un cimitir. Această vizită poate dura și o zi întreagă.

Alături de Arlington, se află Pentagonul, sediul administrativ al armatelor Statelor Unite. Vă veți mira, dar și Pentagonul poate fi vizitat. Trebuie să te înscrii prin internet cu cel puțin două săptămâni mai repede. Apoi vezi pe când ai planificarea. Pentru mine nu s-a potrivit, deși am încercat de doaă ori, așa că n-am văzut Pentagonul decât pe din afară, dar nu cred că am pierdut mare lucru. Ca și clădire este probabil cea mai mare din lume, dar ce se întâmplă de fapt înăuntru, rămâne secret și dacă intri și dacă nu.

AlexandriaDacă vă mai rămâne timp, vă propun să vizitați cele două cartiere, odată localități care au fost la baza formării capitalei: Georgetown care se află vizavi de cimitirul Arlington dincolo de Potomac și nu foarte departe de Casa Albă și Alexandria, care se află mai la sud, la limita statului Virginia, cam la 10 km. de Casa Albă. Ambele aceste cartiere, sunt azi cartiere de locuit, cu case foarte costisitoare și foarte arătoase, multă verdeață, multe parcuri, liniște și curățenie. Te simți foarte departe de tumultul unei metropole.

Deci pentru a-ți face o imagine despre Washington ai nevoie de o săptămână, dar dacă nu ai atât, îți alegi din cele enumerate, care obiective crezi că te interesează. In ce mă privește, numai întâmplător am fost de două ori câte patru zile.

Dacă nu aveți timp prea mult, renunțați la vizite care cer așteptare: Casa Albă, Capitoliul, Pentagonul, pentrucă de fapt nu vezi mai nimic în interior. Ce vezi pe afară, este suficient și asta nu cere prea mult timp. Dar nu pierdeți Memorialele, sau Muzeul de Artă Smithsonian, unde s-ar putea să vedeți și ceva de Brâncuși, deși am auzit că s-au scos, nu știu de ce, lucrările lui. Cândva erau vre-o trei lucrări mai mici. Deasemeni să nu pierdeți Muzeul Aero – Spațial. Este foarte interesant și instructiv.

Washingtonul se cere văzut, pentrucă este altfel decât orice alt oraș american. Este un oraș al funcționarilor de stat și al populației de culoare. Dar lumea este bine îmbrăcată și au priviri inteligente. N-am văzut cerșetori, beți sau „homeless”. Probabil este orașul a cărei municipalitate dispune de cei mai mulți bani, pentrucă intreținerea orașului cu atâtea muzeie, monumente, statui și clădiri-simbol, este destul de scumpă. Si cum am mai spus, majoritatea sunt cu intrare liberă sau un preț simbolic.

Acum îmi aduc aminte că undeva prin anul 2000, seară de vară, ne plimbam pe Mall pe lângă Muzeul de Istorie, care era închis desigur. Nu era de loc lume în jur și dint-odată am observat printre boscheți și straturi de flori alergând niște viețuitoare mici. La început am crezut că sunt veverițe, dar la o privire mai atentă, ne-am dat seama că erau șobolani. Ne-a îngrozit ideia că orașul care arată în timpul zilei așa de bine, poate fi invadată de asemenea rozătoare, care în gândirea noastră de europeni civilizați, înseamnă mizerie și boală. Am mai fost de atunci la Washington, dar am uitat episodul. Oare au reușit să stârpească șobolanii? Probabil că da.

Reclame