1. Grecia si ciudățeniile ei.

De fapt, eu cred că sunt două Grecii: una pe care o știm din cărțile de istorie și alta care există și funcționează la sud de Bulgaria, ca țară făcând parte din Uniunea Europeană.

Dacă ne uităm în orice manual de istorie, vom constata că Grecia există de vreo patru mii de ani, că este leagănul civilizației vestice, a filozofiei, a istoriografiei, a jocurilor olimpice, a științelor politice, a matematicii moderne, a teatrului și chiar a noțiunii de democrație. Și toate astea sunt adevărate. Gândiți-vă numai la un Socrates, la Aristotel, la Plato. Oare ce ar fi fost literatura fără Odiseea și Iliada lui Homer? Dar comedia ar fi existat fără Aristofan? Dar atletismul și jocurile olimpice?

Grecia a fost ocupată pe perioade de sute de ani de Imperiul Roman, de Imperiul Otoman, și de diferiți alți cotropitori, mai mult sau mai puțin importanți, inclusiv Germania hitleristă. Dar rezultatul puțin invers. Civilizația și cultura greacă în loc să fie înlocuită de oricare dintre acestea, a reușit ea să se impună, să penetreze, să influențeze cultura cotropitorilor și să ajungă până în secolul XXI.

Grecii sunt foarte mândrii de trecutul lor îndepărtat. Dar în afara Greciei antice, există Grecia de azi, o țară care are multe probleme. Probleme sunt cu trecutul mai apropiat, cu prezentul și mai ales cu viitorul. Ca s-o spunem pe a dreaptă, rolul Greciei de forță motoare în desvoltarea civilizației, s-a cam terminat acum vre-o trei mii de ani. De atunci, mândria grecilor se hrănește cu amintiri. De atunci, istoria n-a prea înregistrat nimic deosebit. Poate eventual canalul Corint, dacă vrem neapărat să fim generoși, care și acesta este prea strâmt pentru vasele de azi. 21 de metri în total.

Grecia de azi, înseamnă …mussaka, salată grecească, tzatziki, uzo, Metaxa, brânză fetta și ulei de măsline. Si ca să nu fim nerecunoscători, trebuie totuși să amintim de Maria Callas, de Nana Mouskouri, de Denis Roussos și de Zorba grecul, atât de magnific interpretat de …mexicanul Antony Quinn.

Dar nu putem vizita Grecia, fără să fim la curent cu situația ei actuală care din păcate nu este una strălucită.

Corupție, nepotism, șomaj, evaziune fiscală, greve, chiar lupte de stradă, criză economică, faliment general. Cam acestea sunt cele mai des întrebuințate cuvinte pentru descrierea situației. Nu intenționez să fac vre-o analiză de nici un fel. Nu am nici datele și nici pregătirea necesare. Dar nici nu pot umbla prin lume cu ochii legați. Aceleași deficiențe le-am întâlnit și în Italia și în Spania și în Irlanda și în Portugalia și în România. Se pare că Uniunea Europeană scârțâie din toate încheieturile. Dar încă odată, este impresia mea de călător. Dacă greșesc, rog să fiu scuzat și corectat.

Spun toate astea, pentruca acel cineva care la îndemnul meu vizitează Grecia, să fie avizat. Spre exemplu, în Salonic, mi-am parcat mașina pentru trei zile într-o parcare subterană, 15 €/zi și nimeni nu s-a gândit să-mi dea chitanță. Am stat o săptămână într-un sat de vacanță, 50 €/noapte, e drept, nu am cerut, dar nici nu mi-a oferit nimeni chitanță. Pe autostrada Salonic – Atena, am învățat vre-o două puncte de intrare și ieșire „provizorii” din autostradă folosite de localnici, care ocolesc stațiile de taxare și astea sunt doar câteva exemple care îmi vin în minte la repezeală.

Altfel, am mai spus, Grecia este un rai al turismului. Climă mediteraniană, mult soare, multe insule care parcă au fost făcute special pentru turism: Rodos, Creta, Chios, Corfu, Santorini și încă câteva sute, care abia așteaptă să sosească vapoarele, sau avioanele cu turiști. Dar în ultimul timp turiștii parcă s-au împuținat, pentrucă în vreme de criză, omul renunță în primul rând la cheltuielile de lux și trebuie să recunoaștem că un concediu în Grecia este un lux pentru multe milioane de oameni.

Dar cine poate să-și permită, îi recomand cu căldură Grecia. Cui îi place istoria, cui îi place mâncarea bună, cui îi place un coniac bun, un spectacol plin de culoare și pasiune, cui îi place soarele și marea, să viziteze Grecia. Va găsi din toate astea la tot pasul.

Grecii sunt oameni veseli, foarte asemănători românilor și care în ciuda situației lor economice pe care unii o consideră fără ieșire, știu să-și cinstească oaspeții, știu să bea, să mănânce și să petreacă. Nu se lasă răpuși de „micile” greutăți ale vieții. Gurile rele susțin că așa sunt ei de trei patru mii de ani și așa vor rămane în vecii vecilor.

Am fost de mai multe ori în Grecia, am chiar prieteni acolo și mă voi întoarce cu plăcere oricând în această țară și sfătuiesc pe toată lumea să o viziteze. Poporul este un popor vesel, exuberant, generos, prietenos. Si clima la fel. Vara poate un pic prea cald și puțin cam arid, urmare a miilor de ani de defrișare sistematică a pădurilor, pentru a face loc agriculturii, sau construcțiilor de orașe, sau pur și simplu pentru a vinde lemnul sub formă de cherestea, ajungându-se astfel la o erodare avansată a solului. Sigur, acum se știe că dacă tai pădurea, trebuie în paralel s-o replantezi și că sunt necesari zeci de ani până crește alta, dar acum este cam târziu, cel puțin în Grecia, dar mai sunt și alte locuri în lume unde generația prezentă nu ține seama de necesitățile viitorului.

Grecia este de fapt o țară de dimensiuni medii, 140 de mii de kmp., cu o populație de 11 milioane de locuitori. Grecia este o țară creștin ortodoxă, dar libertatea religioasă este garantată de constituția care interzice întrebări legate de religie.

Atena se spune că este singura capitală a Uniunii Europene fără lăcașe de cult musulmane, deși în țară sunt între 80 și 140 de mii de musulmani.

Grecia este țara cu cei mai mulți fumători. Grecii suferă de obezitate, dar au cei mai mulți doctori pe mia de locuitori. Este economia balcanică cea mai mare, are standardul de viață cel mai ridicat, dar și cea mai mare datorie publică: peste 300 de miliarde de $.

Turismul aduce 15 % venit, iar emigranții reprezintă 25 % din forța de muncă, în special în agricultură și necalificați. Dar am întâlnit și mulți români, care lucrau în servicii, în hoteluri și în restaurante.

Dacă mergeți să vizitați Grecia, puteți începe de oriunde, că până la urmă tot ajungeți și la Atena, care este nu numai actuala capitală, dar este păstrătoarea unui tezaur unic și inestimabil de mărturii ale civilizației elene, cu care se mândresc nu numai grecii ci întreaga lume. Atena este cel mai mare dintre puținele orașe ale Greciei, are o populație de peste trei milioane de locuitori și următorul articol îi va fi destinat.

Reclame