1.- Câteva cuvinte de introducere despre Italia

Mai pe la începuturile acestui blog, am scris câte ceva despre locuri din Italia. Mai precis am scris câte ceva despre Trieste, Roma, Pompei și Val Gardena. Dar Italia este o țară foarte frecventată de turiști și nu numai, o țară bine știută de toți, fie pentru istoria ei, fie pentru cultura ei, a sportivilor ei, a artiștilor, a mafioților, a grandomaniei poporului, sau a pastei, a piței, a brânzeturilor și a vinurilor italiene. Așa că mă gândesc să scriu câteva idei despre Italia în general.

De forma unei cizme, care se întinde dela nord la sud pe 1,300 de km. plus câteva insule dintre care cele mai mari sunt Sardinia și Sicilia, Italia are un relief  muntos, deluros și cu mai puține câmpii. In nord se învecinează cu Franța, Elveția, Austria și Slovenia. In rest Marea Mediterană și suratele ei mai mici. Dacă s-ar fi întins un pic mai mult spre sud, ajungea în Africa.

Vârful Mont Blanc cu cei peste 4,800 de metri, este cel mai faimos vârf din Europa. Dar nu mai puțin cunoscuți sunt Vezuviul, Etna și Stromboli, cele trei vârfuri vulcanice, ultimele două active și azi.

Istoric, Italia dacă nu este chiar buricul pământului, este oricum buricul Europei. Aici își are originea Imperiul Roman, care a ajuns să se întindă din Scoția până în Orientul Apropiat, pentruca apoi să se retragă până la zero. Aici și-a stabilit sediul Biserica Catolică, care deși în retragere, are un miliard și două sute de milioane de enoriași și este convinsă că ea conduce lumea (poate că așa și este).

Italia există din 1870 ca stat. Independența ei este legată de numele unui revoluționar după unii, aventurier după alții, fiul unui pescar din Nisa, numit Giusepe Garibaldi. Inainte de asta, Italia de nord era sub stăpânire austriacă, venețienii erau venețieni, romanii romani, napolitanii napolitani și așa mai departe. Din 1870 Italia este un stat unitar, cu capitala la Roma, dar cu un Vatican în centrul Romei și cu San Marino pe coasta Adriaticii, ca state independente.

Italia este și leagănul fascismului. Benito Musolini a preluat puterea in 1922 împreună cu „Cămășile lui negre” și împreună cu aliații lui, Hitler, Franco și împăratul Hirohito al Japoniei, au provocat cel mai mare măcel cunoscut de istorie, al doilea război mondial.

După al doilea război mondial, Italia s-a desvoltat ca un stat modern, cu o puternică industrie, dar și cu o controversată politică, în unele zone controlată de mafie, în altele de politicieni corupți. Numai așa se poate explica existența unor personalități ca Silvio Berlusconi, care numai în ultimii 20 de ani a fost de trei ori prim ministru, de câteva ori ministru, în paralel patronul echipei de fotbal A. C. Milan, antreprenor, evazionist fiscal, învinuit de pedofilie, mituitor, prieten cu capii mafiei și organizator de orgii cu practicarea de ritualuri africane stil „bunga bunga” cu tinere nud, probabil cel mai colorat personaj politic al Europei începutului de secol XXI.

Și dacă vorbim de persoane ieșite din comun, trebuie s-o amintim și pe fosta parlamentară a Italiei, Cicciolina, pe numele ei de fată Ilona Staller, născută la Budapesta, renumită stea de filme porno și înainte și în timp și după perioada cât a fost membră în parlamentul Italian. Aceasta avea un fix: cel puțin în două rânduri i-a propus partide de sex în schimbul păcii în regiune lui Sadam Husein și aceiași propunere i-a facut-o și lui Osama bin Laden. Oricum, pentru meritele ei față de Republica Italiană, beneficiază azi de o pensie de 39,000 €/lună.

Aceasta este Italia. Dar pentru turiști, acestea sunt simple picanterii.

Economic și social, Italia prezintă un nord bine desvoltat și un sud care șchioapătă bine de tot, sărac, sărăcit și mereu cu mâna întinsă spre vistieria statului. De ce este așa, nu știu să vă spun și nici nu interesează prea mult pe turiști.

2 – Nordul Italiei.

Nordul Italiei este în totalitate muntos, munții Alpi și Dolomiții, au cele mai mari înălțimi în această zonă și trebuie să recunoaștem că Italienii știu să profite de această comoară pe care natura le-a dăruit-o.

Cortina d'Ampezzo Val Gardena Ponte di legnoPentru turiști, importantă este frumusețea munților, a stațiunilor montane, locuri ca Val Gardena despre care am povestit, Cortina d’Ampezzo de care încă n-am apucat să vorbesc, Ponte di Legno, sau Madona di Campiglio.Sute de km. de pârtii de schiuri utilate cu telecabine, telegondole și telescaune, mii de hoteluri, construite mai ales în ultimii 30-40 de ani, foarte asemănătoare cu cele din Austria. De altfel am mai spus, în nordul Italiei, influența Austriacă este foarte puternică. Până și de vorbit se vorbește germana, că nu degeaba până în 1870 a fost teritoriu Austriac.

DolomitiiMeranoMadonnaTuriștii caută parcurile naturale, ca Parcul Național Stelvio la granița cu Elveția, nu departe de Bormio, sau Parcul Gruppo di Tessa lângă Merano, și încă multe altele.

Turismul este cu adevărat o plăcere în Italia nu numai datorită frumuseților naturale, ci și datorită modului cum sunt păstrate, îngrijite și întregite aceste frumuseți de mâna omului. Noi românii spunem că „omul sfințește locul”, dar dacă vrem să constatăm adevărul acestor cuvinte, trebuie să mergem la alții.

Soselele și autostrăzile care străbat Italia nu prea au egal în lume și dacă au, proiectanții lor, tot de la inginerii italieni au învățat această meserie. E drept, că primele autostrăzi Italiene s-au construit acum o sută de ani. Si cuvântul „autostrada” este italian.

Lago MagioreLacul comoParc StelvioFaceti o plimbare pe autostrada dela Nisa din Franta până la Roma pe coasta Mediteranei și vă veti convinge. Sau treceți munții prin pasul Brenero în Austria(e drept, costă30 €)

Turiștii sunt atrași de frumusețea unor lacuri ca Lago di Garda, Lago di Como sau Lago Magiore, de stațiunile din jurul acestor lacuri și posibilitățile de recreiere pe care le oferă tot anul. Vara se poate face canotaj sau pur și simplu baie, iar iarna, toate malurile acestor lacuri, sunt pline de pârtii de schi. Te tot minunezi, cum au reușit să cocoțeze în vârful munților toate hotelurile și toate drumurile desigur asfaltate ce duc la ele.

Pisa  2FirenzeMilanoSi nu în ultimul rând, turistul, mai ales străin și în ultimii ani mai ales din estul Europei, din China și Japonia vine să vadă teatrul Scala și domul din Milano, Turnul din Pisa,  Veneția cu canalele ei și cu palatul Dogilor, Florența cu al său Ponte Vecchio, cu galeria Uffizi și Piazza della Signoria și desigur vestigiile Romei.

Este și firesc, turistul american, care a avut și are bani, a umblat prin aceste locuri, de mult. Turistul german, austriac, englez, spaniol sau nordic, a umblat și el de mult în aceste locuri. Dar turistul din estul Europei, timp de șaptezeci de ani nu a avut voie să-și părăsească țara și azi, după ce de 20 de ani muncește în Italia ca salahor, necalificat sau ca servitor, a început să se ridice în două picioare și să-și permită să fie turist cu drepturi egale cu ceilalți turiști.

VeneziaPisa Sunt încă foarte multe de povestit și imagini de arătat despre Italia și mai ales partea ei de nord. Poate că într-un viitor nu prea îndepărtat, să am timp să vă arăt și mai multe imagini din aceste locuri. Cu siguranță veți vrea să le vedeți aievea, vă veți îndrăgosti de ele și veți reveni din când în când să le revedeți, singuri, cu copii sau cu nepoții, pentrucă mai ales această parte de nord a Italiei este foarte frumoasă, atât prin ce a creiat natura, cât și prin ce a creiat omul cu mâna, cu imaginația și cu priceperea lui dealungul secolelor.

Nordul Italiei,eu îl consider până la Roma. Dela Roma începe sudul și eu zic că parcă e altă țară. Veți vedea în viitorul articol.

Reclame