DSC008675.  Agra dar mai ales Taj Mahal.

 5.1 – Orchha.

Părăsim Khajuraho și mai facem alte 150 de km. spre vest, spre o altă localitate mai mică, dar veche: Orchha. Iși spune oraș, dar nu prea este. Are opt mii de locuitori, are câteva temple construite în secolul XVI, are și un fort din aceiași perioadă. Templele și  forturile, arată ca acum 600 de ani, când s-au construit.

DSC00802DSC00803DSC00832Vreau să spun că nimeni n-a pus mâna măcar să măture în jurul lor, ca să nu mai vorbim de renovări sau restaurări. In mod similar și hotelul unde am stat și restaurantul hotelului, au fost probabil cele mai slabe pe care le-am întâlnit în această excursie. Să nu mă înțelegeți greșit, hotelurile din India sunt dintre cele mai bune din lume. Am umblat în peste 60 de țări, așa că ce spun, are ceva suport faptic. Hotelul din Orchha, ar putea fi considerat un hotel foarte bun, în Londra, Paris, Amsterdam, Roma sau New York, dar nu în India.

DSC00827DSC00843DSC00845Dar să lăsăm hotelurile. Deci la Orchha am vizitat Fortul, care cuprinde și câteva palate din secolele XVII și XVIII, cu picturi murale destul de bine păstrate, în majoritate cu teme religioase. De altfel, Orchha, și-a păstrat statutul de oraș religios până azi, populația fiind musulmană și religioasă.

O altă construcție des vizitată este Templul Chaturbhuj, foarte impunătoare.

DSC00808DSC00846Comparativ cu alte locuri vizitate ca Khajuraho spre exemplu, viața de toate zilele în această localitate se desfașoară printre palate și temple, și se rezumă în special la un comerț stradal foarte intens și variat, activ și agresiv, îndreptat în principal împotriva turiștilor.  Din păcate toată viața acestor oameni, se desfășoară într-o mizerie sinistră, greu de descris și greu de imaginat, chiar dacă o ai în fața ochilor.

DSC00851Si totuși, cu toată mizeria, găsești și câte o prăvălie cu articole de artizanat cu adevărat frumoase și delicate. Sau spre exemplu, am văzut într-o prăvălioară, două fete, făcând tatuaje temporare cu henna. Am mai văzut din astea, dar habar n-aveam că este ultimul răcnet al modei. Aici am învățat care este tehnica, ce ceaiuri se folosesc, pentrucă acele culori sunt obținute din diferite ceaiuri, ce pericole de infecții prezintă și am învățat și că această artă se numește „mehndi”. Aceste tatuaje sunt apreciate în special de miresele indiene dar mai nou au cucerit întreaga lume. Se execută fără nici un desen prealabil.

Dela Orchha am plecat spre Agra, vreo 200 de km. Am ajuns seara.

5.2 – Agra  

Agra nu mai e un orășel ci o mare metropolă. Are 1,7 milioane de locuitori, are cartiere vechi și cartiere noi, oraș industrial, centru comercial, universitar și turistic.

Orașul este construit pe malul râului Yamuna și are o vârstă respectabilă. Agra este amintită și în Mahabharata. Pentru cine nu știe (cum nici eu n-am știut până la vizita în India), Mahabharata și Ramayana, sunt două narațiuni epice, foarte importante în cultura indiană. Mahabharata este povestea unui răzbui mitologic între diferite dinastii dealungul veacurilor. Se spune că această poveste conține în total 1.8 milioane de cuvinte, adică de zece ori mai multe decât Iliada și Odiseea împreună.

Ramayana, este un poem cunoscut în diferite forme, nu numai în India, ci și în Indonezia, Nepal,  Thailanda, sau Cambodgia. Conține deasemeni scene cu conflicte între capete încoronate, lupte, intrigi, dragoste și moarte, răzbunări și toate pe versuri, cu muzică și cu dansuri. Si aici se vorbește de cca. 24 de mii de versuri (nu știu câte cuvinte înseamnă asta), dar în diferite locuri, se prezintă diferite versiuni de spectacole cu Ramayana, mai lungi sau mai scurte. Personal am văzut vreo trei versiuni, în Nepal, în Jawa și în India. Fiecare spectacol era altfel, dar subiectul era asemănător și spectacolele  erau foarte elaborate și jucate cu multă artă.

Dar să revenim la Agra. Orașul spuneam că este vechi. Din 1504 până în 1689, Agra a fost capitală. A căzut în mâna britanicilor în 1803 dar au fost destule perioade tensionate între localnici și ocupanți, deși în mod cert Imperiul Britanic, a contribuit mult la civilizarea Indiei(chiar dacă ei se gândeau nu la populația locală ci la propriile interese). In 1857 a avut loc o rebeliune împotriva britanicilor, dar care a fost reprimată în final și britanicii au stăpânit în continuare până în 1947, când India devine stat independent.

Dealungul veacurilor, s-au ridicat câteva construcții, care fac din Agra o destinație a turismului mondial. Cel mai spectaculos și de departe cel mai cunoscut, este Taj Mahal. Dar nu este singurul.

DSC00882DSC00883DSC00884Bunăoară, Fortul Agra, sau Fortul Roșu cum i se mai spune, are între zidurile lui de gresie roșie, câteva palate ale diferitelor mărimi, capete încoronate sau nu, persoane oficiale sau familiile lor, moschei, morminte sau pur și simplu parcuri și grădini.

DSC00887DSC00888DSC00891Un ghid care cunoaște locurile, vă va povesti că împăratul Akbar a construit fortul în 1565 și mai apoi Shah Jahan fiul acestuia, fire mai romantică, cu înclinații artistice, l-a transformat dintr-un fort militar auster, într-un grup de palate elegante, folosind multă marmoră, pietre prețioase și semiprețioase, și mai ales multă imaginație și talent. Sigur, el doar a comandat, alții au muncit. Dar el rămâne în istorie. Așa e viața.

DSC00892DSC00894DSC00890Decorațiile de pe pereți, podeaua și fântânile arteziene, sunt cu adevărat opere artistice, care uite că peste veacuri, atrage admirația lumii întregi.  Culorile pale de crem  și gri, marmora ondulată șlefuită cu multă artă, desenele delicate, te fac să te pierzi în contemplarea lor. Nu te poți opri să constați că acum câteva sute de ani, aceste frumuseți au fost făcute să bucure privirea unui număr restrâns de privilegiați, iar în prezent, zilnic mii dacă nu zeci de mii de turiști din toată lumea le admiră. Apropo de turiști, majoritatea sunt chinezi și japonezi, dar și foarte multi localnici.

DSC00880DSC00889DSC00895Am văzut grupuri de elevi,care sunt aduși cu clasa să viziteze oriectivele turistice. Inăuntru, am admirat împreună cu copiii Moscheia Perlă și Palatul Jahangir, deasemeni sculptate cu multă artă, în gresie dură și marmoră.  Și aici, pereții interiori, sunt sculptați, sau placați cu pietre semi prețioase. Porțile impunătoare, grădinile bine îngrijite și maimuțele ce se zbenguie libere prin grădini fac parte din requzita fortului.

DSC00913DSC00899DSC00901Desigur, veți vizita și mormintele mai marilor de pe vremuri, Itmad-Ud-Daulah, imens palat construit de nu știu ce împărăteasă drept loc de veci al tatălui ei,  mormântul-palat al Impăratului Akbar, precum și alte „Mahal”-uri (mahal înseamnă palat) aflate între zidurile fortului. Ca să nu mai vorbim de imensele porți, cât un palat fiecare și care sunt și ele decorate și placate cu multă artă.

DSC00898După aceia veți ieși în Bazar unde e o aglomerație și o mizerie de nedescris, adică India în mărime naturală. Dacă vă tentează, puteți cutreiera magazinele care sunt cu sutele, cu obiecte de atrizanat, mobile, aparate sau piese electronice, telefoane normale, sau super inteligente, cu îmbrăcăminte pentru femei,bărbați și copii, de calitate sau super calitate cum doriți și câți bani aveți, dar în general mult mai ieftine decât suntem noi obișnuiți de acasă. Puteți intra în orice magazin, să încercați orice îmbrăcăminte, europeană sau tradițional indiană, să vă faceți un „selfy” sau mai multe și să nu cumpărați nimic. Nimeni nu se supără, dimpotrivă îți și mulțumește că i-ai călcat pragul.

In mod intenționat am lăsat la urmă obiectivul cel mai important al vizitei in Agra și anume Taj Mahal. După părerea mea, este cel mai frumos, cel mai impresionant obiectiv pe care l-am văzut în această excursie. Este adevărat că știam această clădire de mulți ani, pentrucă am mai văzut-o în diferite fotografii și picturi. De fapt toată lumea o știe. O știam ca și clădire, înainte de a ști că se numește Taj Mahal și habar n-aveam că este în Agra. De fapt pentru mine până la această vizită în India, Taj Mahal era un hotel-casinou din Atlantic City care poartă acest nume și l-am văzut prin 2007.

Dar adevăratul Taj Mahal, se dovedește că este aici în Agra și nu-i hotel, ci mormânt. Nici asta nu știam.

Dimineața devreme, am părăsit hotelul unde stăteam, să vizităm acest obiectiv.

DSC00858DSC00860Se prevedea o zi frumoasă, deși era destul de răcoare, dar se vedea pe cer că  în curând va apare soarele. Ajungem la ora opt la intrare dar deja erau câteva sute de vizitatori, care și-au cumpărat biletul cu zile înainte, sau prin internet. Abia când ne apropiam de marele parc, ne-am dat seama că este un pic de ceață și abia fiind la intrare, ne-am dat seama de imensitatea complexului. Taj Mahal, nici nu știu cum să-i spun, este o criptă, dar este atât de mare, atât de simetrică, atât de simplă și totuși atât de frumoasă în simplitatea ei că întrece cele mai sofisticate palate, sculptate și aurite pe care le-am văzut.

Istoria spune că Shah Jahan, băiatul Impăratului Akbar, a construit acest loc de veci pentru soția lui. Construcția a durat 22 de ani, s-a terminat în 1653 și azi este clasificată ca una din cele șapte minuni ale lumii.

Taj Mahal este la 2.5 km de Fortul Roșu și se vede din Fort. De fapt, Shah Jahan în ultimii ani de viață a fost întemnițat în fort și de acolo privea lucrările de construcție ale mausoleului soției.

Am făcut zeci de fotografii, dar nu are rost să vă plictisesc cu ele. Am pus câteva dar nu pot arăta mare lucru. Mai bine mergeți și vedeți cu ochii voștrii minunea. Căci este cu adevărat o minune. Cel puțin în ochii mei.

DSC00866DSC00868Grădina are cca. 300/500 metri. Palatul (sau cripta, sau mormântul propriuzis), este în nord spre râu, astfel că soarele care răsărea îl lumina din plin.

Este imens, se vede de departe și în acea zi, oarecum în ceață. Platforma clădirii este de cca. 100/100 metri, iar clădirea propriuzisă 50/50 metri și 73 metri înălțime totală, adică o clădire de cca. 22-23 etaje.

Se intră pe poarta principală din gresie roșie care are și ea de vreo 30 de metri înălțime, cu o deschidere boltită, prin care se vede Taj Mahal la distanță de vreo 400 de metri, dar în toată splendoarea ei.

Până la mausoleu, se merge pe două alei paralele, la distanțe de vreo 40-50 de metri, între ele fiind o fântână arteziană de cca. 5-7 metri lățime și lungă de 250 – 300, cu câteva întreruperi de trecere. Fântâna este placată cu plăci albastre ca orice piscină care se respectă, nu știu din ce material, dar nu m-aș mira să fie vitroceramică sau gresie.       Nu știu cum e când artezienele funcționează și dacă funcționează în general. Toată grădina este îngrijită ireproșabil și mereu întâlnești câte un muncitor, care face ceva. (desigur în ritm indian). Nu degeaba se plătește 10 €/persoană intrarea.

Totul este din marmoră albă, dar pe măsură ce ne apropiam de amiază, parcă începea să bată în crem. Oricum, era splendid. Cum soarele se deplasează drla est la sud și apoi vest, culoarea pereților se schimbă.

Am urcat pe platforma clădirii, are și ea vreo 8-10 metri înălțime, ne-am învârtit în jurul clădirii, am intrat în interior, am admirat decorațiile pereților atât în exterior cât și în interior fiind decorați peste tot cu versete din coran, flori, plante și figuri geometrice.

Clădirea are o cupolă mare, care are peste 35 de metri și adăpostește cele două sarcofage ale lui Mumtaz Mahal și Shah Jahan, dar care de fapt sunt niște falsuri, pentru turiști.

Adevăratele sarcofage se găsesc la un nivel inferior. Cel puțin așa ni s-a explicat.

Elementele arhitecturale care stau la baza întregii construcții sunt de origine persană, cu influențe de arhitectură islamică, otomană și indiană. Se spune că elemente arhitecturale amintesc de mormântul lui Timur dela Samarkand (azi Kazahstan). Deasemeni, Mausoleul Itmad – Ud – Daulah pe care l-am văzut în Fortul Agra, conține elemente arhitecturale similare. De altfel i se spune Baby Taj.

Construcția spuneam că a durat 22 de ani și a necesitat efortul a mii de meseriași și artiști. Nu mai vorbim de costuri.

De pe platforma clădirii, se vede curba pe care o face râul în acest punct și Fortul Roșu, deși odată cu distanța, apare o ceață, sau mai degrabă o pâclă, care poate fi și smog, deși nu este de intensitatea la care o vezi în marile orașe ale Chinei.

DSC00871După ce te saturi să admiri frumusețea acestei minuni care este Taj Mahalul, îți îndrepți pașii spre Moscheia Taj Mahal, care și ea este și mare și frumoasă, tot gresie roșie, cu decorații islamice și versete din coran. Dar nimic ce mai este în jur, nu se compară cu acest complex alb format din platforma de bază, clădirea mausoleului cu cupola în formă de ceapă și cele patru minarete din colțurile platformei.

Am părăsit Agra, cu direcția Jaipur. Dar am rămas cu imaginea Taj Mahalului pentru mult timp. De atunci am umblat în multe locuri, dar parcă imaginile cu Taj Mahal nu mi s-au șters de pe retină nici până acum. Si nu-mi pare rău.

 

Reclame