DSC_7469 2. Mediterana, Marea Moartă, Marea Roșie.

 

Israelul este o țară mică, jumătate deșert, jumătate așa și așa, dar are „deschidere” către ceruri, ca fiind locul unde s-au născut cele trei religii: judaică, creștină și islamică. Confruntarea dintre aceste religii, s-a extins cu mult,  dincolo de granițele țării.

Nu este domeniul meu, deși mă deranjează și pe mine această confruntare surdă. Las pe alții mai pricepuți, să rezolve aceste probleme. Eu am să încerc să mă ocup de ce este mai frumos și atractiv în această țărișoară, dincolo de religii și confruntarea lor.

Țărișoara asta, are și deschidere la trei mări, care din punct de vedere turistic sunt o atracție, cred eu, mult mai mare decât orice altceva. Două sute de km. de coasă a Mediteranei, vreo 90 de km. coasta Mării Moarte și cam 10 km. din coasta Mării Roșii.

Coasta Mediteranei ați văzut-o la Tel Aviv. Puteți călători spre nord până la granița cu Libanul, sau spre sud până la fâșia Gaza. Dar dacă intenția este de a „mirosi” cât de cât ce se cheamă Israel, atunci nu vă ajută așa o plimbare. Ce ați văzut în Tel Aviv, acoperă cam tot ce se poate vedea pe coasta de vest, mai puțin porturile și zonele industriale dela Haifa și Așdod. Poate o scurtă vizită, ar merita și Akko.

In ce privește Marea Moartă și Marea Roșie, eu spun că neapărat, trebuie văzută Marea Moartă. Dar dacă aveți timp și bani, Marea Roșie și Eilatul, vă pot asigura destindere și distracție, ceva în stilul Coastelor Spaniei, sau Coasta de Azur. Oricum, eu voi încerca să le descriu pe ambele. Alegerea vă aparține.

Akko –

Plasat la nord de Haifa, Akko are o vechime de peste trei mii de ani. Toată istoria lumii a trecut pe aici. Akko a fost sub stapânire feniciană, egipteană, greacă, ebraică, romană, bizantină și otomană. Din 1948, face parte din statul Israel.

Akko a avut încă de pe vremea otomanilor peste 40 de mii de locuitori. Astăzi are 50 de mii din care un sfert sunt arabi.

Akko - Ziduri vechiAkko - PortulColindând în zonă, peste tot vezi ramășițele trecutului. Zidurile vechi ale orașului fortăreață în spre mare, au o înălțime apreciabilă. In lungul ei șerpuiește o faleză foarte frumoasă și apreciată de turiști. Faleza merge până în portul actual, iar zona înconjurătoare este bine garnisită cu magazine cu lucrări de artă  și restaurante pescărești, nu foarte scumpe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAkko - ApeductulMai merită văzute moscheia lui Jezzar Pasha construită în secolul XVIII și apeductul care a fost construit în câteva etape, de prin secolul XVII, sau poate și mai devreme după unele surse și care a fost în funcție până la 1948. Poate fi văzut în nordul orașului, de pe șoseaua ce leagă Akko de Naharia. Această vizită, indiferent ce mijloc de transport folosiți, poate dura o zi cu totul, nu mai mult. Dar nici mai puțin.

Marea Moartă

Admițând că sunteți în Tel Aviv și vreți să vizitați Marea Moartă, cu autobuzul, cu o mașină închiriată, sau cu mașina unui prieten israelian (cazul cel mai recomandat), faceți traseul Tel Aviv – Ierusalim – Almog  – Arad – Tel Aviv. In total 360 de km., drum bun, în mare parte autostradă, în rest cu două benzi, dar nu foarte aglomerat. Chestia e că e bine să se plece dimineața devreme, pentru a evita aglomerația când lumea merge la lucru.

Deci se urcă până la Ierusalim, dela cota zero la 800, porțiune de drum pe care ați făcut-o deja la început, așa că nu ne mai ocupăm cu ea.

Ierusalimul se ocolește oarecum pela nord, apoi pe lângă Maale Adumim, cartier relativ nou al Ierusalimului, se coboară în spre Jericho, care se află în teritoriul Palestinian, la 24-25 km. de marea Moartă. Noi trecem la vreo 5-6 km. sud de Jericho și ajungem la Marea Moartă, în capătul ei de nord, unde se varsă Iordanul, …când are apă, ceiace e destul de rar.

Suprafața Mării Moarte se află undeva la 390- 400 de metri sub nivelul Mediteranei.

04.08_ 03604.08_ 03704.08_ 035Prin mijlocul mării, în lungul ei, trece granița dintre Israel și Iordania. Lățimea maximă a mării este de 15 km.și de pe malul israelian, se vede permanent malul iordanian și munții din Iordania. De fapt de ambele părți, spectacolul este deadreptul lunar. Numai munți, stânci, văi lunare și nimic altceva. Dacă n-ar fi asfaltul șoselei și stâlpii de înaltă tensiune cu liniile aferente, te-ai crede pe lună. Ici colo apar livezi de banane, sau palmieri, în plin deșert, ceiace dovedește că pe undeva prin aceste văi, sunt locuințe, trăiesc oameni și nu numai atât: trăiesc bine, produc legume, fructe, animale și păsări, materiale de construcții.

La un moment dat, ajungem în dreptul unui indicator: „Ahava Visitors Center”. Fabrica de produse cosmetice „Ahava” și-a deschis un centru in plin deșert și face bani frumoși cu produse cosmetice elaborate din minerale și săruri extrase din Marea Moartă. In fiecare zi, autobuse cu turiști dar mai ales turiste, opresc aici să cumpere produse cosmetice cărora de mult le-a mers vestea. Asta pentrucă apa mării are o salinitate de 30-35 %, pe când salinitatea apei de mare din orice altă parte din lume este 6-8% și nu numai atât. De fapt nu este vorba numai de sare, ci de cca. 35 de săruri, de natriu, potasiu, bromuri și multe altele.

Si pentrucă veni vorba de salinitatea apei, de fapt de aici i se trage și numele. Este atât de sărată apa, că nici o vietate nu poate trăi în apă. Numai unele bacterii și micro organisme foarte simple pot exista. Sună destul de lugubru și totuși apa din Marea Moartă acționează  binefăcător asupra sănătății omului. Spre exemplu, dacă te-ai tăiat, ai o rană oriunde pe corp, după o singură baie în mare, rana se închide și dispare. Unele iritații sau eczeme deasemeni dispar. Toată lumea a auzit de psoriazis. Ei bine, Marea Moartă este antidotul.

Nu mă prea pricep eu, dar se spune că sunt o serie de boli care se tratează aici cu succes. Se fac împachetări cu nămol, băi în mare, băi în vane și câte și mai câte. Există sanatorii de tratamente, care nu-s de loc ieftine, iar zecile de hoteluri de sute de camere se pare că nu sunt suficiente și israelienii închiriază camere în chibutzuri care sunt mai ieftine decât hotelurile care au rar mai puțin de 5 stele și unde acum un an, în extra sezon, preț redus, am plătit 200 €/cameră și zi (full board).

Deci am ajuns la Mitzpe Shalem, unde se află intreprinderea „Ahava” pe dreapta și plaja „Mineral” pe stânga. O plajă foarte liniștită și curată, cu umbrare, dușuri, piscină cu apă termală sulfuroasă, nămol la discreție, bufet, bar. Intrarea 11 €/adult, 7 €/copil. Veneam des aici. Cam scump, așa că mergem mai departe. Marea în stânga, deșertul în dreapta. Ajungem la Ein Gedi. O vizită de două, trei ore este suficientă.

Kibutz bogat, cu oameni gospodari și cu inițiativă, înfințat în 1956, au pus repede pe picioare o afacere de scoatere de bani din piatră seacă, adică din deșert.

04.08_ 05904.08_ 066Zona este o oază, cu văi care sunt pline de vegetație și chiar păduri  de plopi și salcâm, o rezervație naturală cu o suprafață de 14 kmp., bazată pe două izvoare naturale, care dau trei milioane metri cubi de apă anual. Apa este folosită în agricultură sau îmbuteliată ca „apă minerală plată” 0.50 €/sticla de 1.5 kg., cea mai ieftină apă în Israel.

04.08_ 05504.08_ 049Oamenii intreprinzători, au înființat un centru de sănătate pe malul mării, o altă oază de data asta complet artificială, cu plajă amenajată, parcare, parc de palmieri, restaurante, hoteluri, spa. Sunt vreo două hoteluri și în kibukz, de unde transportul clienților la plajă este gratis. Locuitorii kibutzului, închiriază de asemeni camere și apartamente pentru turiști. Tot kibutzul a fost transformat într-o grădină botanică, cu specii de plante din toată lumea.

04.08_ 04204.08_ 040Zona Ein Gedi a fost cunoscută din vremuri biblice și a folosită drept ascunzătoare în vremuri de restriște. Mărturie stă parcul arheologic, care cuprinde între altele un templu vechi și urmele unui sat din secolul I. Si azi este folosită tot ca o ascunzătoare, pentru cei ce vor să petreacă în liniște, departe de tumultul civilizației, câteva zile, câteva săptămâni sau chiar luni, dar fără să renunțe la binefacerile civilizației, să beneficieze în plus de acțiunea tămăduitoare a mării și a climei. Dar asta costă nu glumă.

Părăsim Ein Gedi și continuăm spre sud și la 15 km. se termină Marea Moartă, iar în partea stângă a șoselei 90 apare sus, la cota zero (șoseaua este undeva pe -400) Metzada.

Este vechea cetate biblică, construită de Herod cel Mare în anii 37-31 înainea erei noastre, unde primul război romano – judaic s-a terminat cu sinuciderea în masă a peste 900 de apărători ai cetății și familiile lor.

Rămășițele cetății există, există și un funicular care urcă până sus. Greu de accesat altfel.

Masada sau Metzada, este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale Israelului.

In 1981, aici s-a turnat filmul cu acelaș nume, cu Peter O’Toole și Peter Strauss și în fiecare an au loc concerte de operă în aer liber pe platforma dela Masada, cu participarea unor monștri sacri ai genului. Aici au cântat și Pavarotti și Placido Domingo, ca să nu amintesc decât pe cei mai mari.

Continuăm spre sud pe șoseaua 90, pe o porțiune de vreo 10 km. în care marea a dispărut, mai precis a secat, pentrucă se pare ăsta e viitorul Mării Moarte, adică să dispară, se spune că până în 2050, urmare a dirijării apelor care cândva au alimentat-o, spre alte direcții și necesități ale oamenilor.

Dar deocamdată marea reapare dela Ein Bokek și se continuă încă vreo 35 km., numai în teritoriul Israel. De fapt nu se continuă singur, ci este menținută „în viață” prin lucrări de dragare și excavare. In această zonă, sarea se cristalizează pe pietre, formând fâșii albe și plăci de sare.

04.08_ 067DSC03820Ein Bokek este o stațiune de odihnă și tratamente, cu o plajă publică și plaje particulare a multiplelor hoteluri, baze de tratament și chiar un centru german de cercetări medicale, restaurante, complex comercial mare și tot necesarul să lași cât mai mulți bani acolo.

Dacă până la Ein Bokek nu ați făcut baie în Marea Moartă, faceți aici. E gratis. Veți vedea că apa este parcă uleioasă, te susține fără să dai din mâini, chiar este interzis, punându-te în pericol. După baie trebuie să te speli de câteva ori pentru a îndepărta sarea.

DSC03818DSC03812De la Ein Bokek, toate turistele se aprovizionează cu sare și nămol măcar pentru câteva zile pentru acasă, sau cadou exotic pentru prietene și rude. Nu e scump și se spune că își mențin efectele până când pachetul este ermetic închis.

Dela Ein Bokek părăsim Marea moartă și urcăm din nou prin deșert până la Arad, oraș aflat la cca. 30 de km. vest și continuăm până la Tel Aviv, preț de vreo oră jumătate.

Marea Roșie, Eilat.

Pentax 20.12.05 048Pentax 20.12.05 047Pentax 20.12.05 041Cine mai are timp și bani, dela Ein Bokek poate continua tot spre sud pe șoseaua 90, prin deșert, pe lângă Sdom (Sodoma biblică), azi exploatare de săruri din Marea Moartă,  230 de km., cam trei ore, drum destul de plictisitor, ici colo cu rezervații de struți, sau solarii, vechea mină de cupru dela Timna, azi un fel de parc și în sfârșit se ajunge la Eilat, oraș port la Marea Roșie, vecină cu Aqaba, port iordanian la aceiași mare.

DSC_7470DSC_7480DSC_7462Eilat este deasemeni o stațiune de agrement foarte modernă, cosmopolită, cu hoteluri foarte luxoase, restaurante și cluburi, port pentru yachturi, vase de agrement, parcuri de distracție, pentru copii și pentru mai mari, aeroport internațional. Nu departe de oraș spre sud, se află un aquariu submarin, care merită toți banii (și nu-s puțini).

In luna ianuarie sau februarie, are loc de obicei la un hotel în Eilat, întâlnirea originarilor din România, la care sunt invitați cântăreți din România și trei zile se mâncă, se bea, se cântă și se dansează românește. Am fost o singură dată, în 2006. In ultimii ani, invitatul a fost Fuego. Se pare că are abonament și vine și anul acesta din 8-11 februarie. Așa că nu-mi pare rău că nu mă voi duce.

DSC_7457Se pot face scurte croaziere cu vase regulate sau vase cu podeaua transparentă pentru a vedea peștii și coralii care populează zona. Portul de agrement este plin de vase care abia așteaptă vizitatorii.

Ceiace nu are Eilat este casinou. In Israel jocurile de noroc sunt interzise prin lege. Dar israelienii sunt intreprinzători. Au echipat câteva vase de croazieră ca vase-casino și jocul începe imediat ce se depășesc apele teritoriale ale Israelului.

Pentax 20.12.05 055Pentax 20.12.05 067Din Eilat, dar mai ales de pe mare, se vede bine portul iordanian Aqaba, mult mai mic și mult mai liniștit decât Eilat. Ce are uriaș, este „drapelul revoltei arabe” cu dimensiuni de 30/60 de metri, fîlfîind pe catargul de 130 de metri înălțime,vizibil dela 15 km. distanță.

Toate astea le veți putea vedea, după ce ați dormit o noapte într-un hotel, sau hostel, sau cameră închiriată la particulari.

Drumul înapoi spre Tel Aviv, este de 350 de km. și vă propun traseul prin Mitzpe Ramon. Asta înseamnă cel puțin patru ore. Bine ar fi să mai dormiți o noapte la Eilat înainte de a porni la drum, pentrucă nu-i un drum ușor. Dar și mai bine ar fi să vă gândiți de două ori înainte de a merge până la Eilat. Dacă ați mai văzut hoteluri luxoase, dacă ați fost într-un aquariu subteran, dacă ați mai văzut turiste făcând plajă topless, dacă ați mai fost într-un casino, renunțați. Drumul e foarte lung și foarte obositor.

Deci, așa cum am spus în articolul precedent: două zile Tel Aviv, o zi Akko și o zi Marea Moartă cu împrejurimile ei. Dacă vreți și Marea Roșie, vă mai trebuiesc două zile.

                          

 

 

Reclame