INSULELE BRITANICE

 Nu intenționez să vă țin lecții de geografie sau istorie, ci numai să fixez câteva jaloane, ca să înțeleagă toată lumea despre ce locuri vorbesc.

De altfel acest articol, în această formă, sper că va apare în cartea pe care o pregătesc acum pentru tipar.

Marea Britanie este un grup de insule în vestul Europei și despărțit de aceasta prin Canalul Mânecii. Insule sunt multe, unele mai mari, altele mai mici.

Dealungul anilor, au fost când o singură țară, când mai multe în diferite forme de dependență între ele, dar în totdeauna pe baza principiului că Anglia conduce că este fratele mai mare. Azi, aceste insule se împart între următoarele state: Anglia, Scoția, Tara Galilor, Irlanda de Nord care face parte din Anglia (capitala la Belfast) și Republica Irlanda (capitala la Dublin) care este stat independent.

Aceste țări, dealungul istoriei au trăit împreună, s-au desvoltat împreună, vorbesc aceiași engleză, și totuși, fiecare în parte se crede o națiune și vrea să fie o țară independentă de celelalte și mai ales de Anglia, care este cea mai mare și cea mai puternică. Irlanda a reușit, Scoția a încercat în 2014 și n-a reușit.

Dar astea sunt problemele lor. Noi le avem pe ale noastre.

Problema noastră actuală este turismul și astfel ajungem în cea mai mare țară a acestor insule și anume în Anglia.

ANGLIA

Este țara cea mai mare și cea mai populată, ocupă 130 de mii de kmp., din insulele britanice și are o populație de 53 de milioane de locuitori.

Este o monarhie constituțională, care pe vremuri a avut colonii cât încape și a adunat averi incomensurabile. Vremurile acelea au trecut, dar averile au rămas.

Anglia este o țară desvoltată, cu o industrie puternică, cu o rețea de căi ferate și drumuri moderne, universități de renume mondial, porturi bine dotate, bănci bine burdușite, teatre renumite și un campionat de fotbal deasemeni renumit, deși în ultimii ani a cam cedat în fața concurenței europene.

Anglia are câteva orașe mari și vechi pe care nu am de gând să le înșir aici. Trebuie totuși să amintesc capitala, pentrucă vizitatorul Angliei, de regulă sosește la Londra.

  – Londra

 Londra este un oraș de opt milioane de locuitori,  zona metropolitană având 15 milioane. Orașul există din secolul I, înființat de romani și este capitală din secolul XII.

Presupun că nimeni nu-și închipuie că sunt în stare să scriu un ghid al acestui oraș. Chiar dacă l-am vizitat de mai multe ori este imposibil.

Am să scriu câteva generalități și apoi impresii personale, în măsura în care mi s-au fixat în memorie. Cine are nevoie de un ghid al Londrei, să caute în internet, cred că sunt cu sutele. Personal, pentru prima vizită la Londra, am studiat ghidul „Michelin”. Probabil există și acum, reactualizat desigur.

Deci Londra este un oraș imens, care se întinde  deoparte și de alta a fluviului Tamisa.

Tower Bridge Fluviul șerpuiește dela vest la est în tot lungul capitalei. De pe un mal pe celălalt, se poate trece pe cele peste 20 de poduri care s-au construit în ultima sută de ani. În afară de poduri, mai sunt și tunelurile metroului.

Principalul aeroport înternațional este Heathrow, probabil cel mai aglomerat din lume. Tot internaționale, dar pentru distanțe mai scurte, se folosesc încă trei aeroporturi: Gatwick, Stansted și Luton. De la aeroportul Heathrow se ajunge în Londra în cca. 40 de minute cu trenul expres.

In partea de vest a Londrei sunt cartierele rezidențiale Kensington, Chelsea, iar în nord, este o zonă mai deluroasă de unde priveliștea asupra Londrei este splendidă, mai ales când nu este …ceață.

In est, mergând pe Tamisa cu vaporul cam o oră dela Podul Westminster, se ajunge la Greenwich, unde este Observatorul Regal și pe unde se consideră că trece meridianul zero. Vă recomand această scurtă croazieră în special pentru a vedea de pe Tamisa, orașul de pe cele două maluri.

Prima dată când am fost la Londra, am stat la un mic hotel în Sussex Gardens, în nordul lui Hyde Park. Firesc, prima vizită am făcut-o în acest parc, care are cam 3×2 km., are două lacuri, pe latura de vest este Kensington Palace, pe latura de sud Royal Albetrt Hall și nu departe de acesta Muzeul de Istorie a Naturii. In colțul nord estic este celebrul Marble Arch cu al lui „Speakers corner”, iar în colțul sud estic, este Palatul Regal Buckingham , mărginit de parcul St. James și Green Park.

Hotelul a fost mic din toate punctele de vedere, adică și ca dimensiuni ale camerelor și ca mic dejun care era „mic” și acelaș în fiecare dimineață. Prețul, la  nivelul Londrei a fost mic, dar nu și pentru buzunarele noastre: 50 de Ł/noapte.

In general, în Londra găsiți trei categorii de hoteluri numai scumpe, foarte scumpe și exorbitante. Cu cât te apropii de centru, asta însemnând Trafaglar Square,  Oxford Street, Piccadilly Circus, prețurile cresc, iar dimensiunile camerelor și calitatea serviciilor scad. Dar în centru, o cameră de hotel acceptabilă, este undeva în jur de 100 Ł/noapte.

Deci Hyde Park, este cel mai mare și cel mai iubit parc al Londrei. Dimineața este plin de  londonezi care fac jogging, cu sau fără câine, mai târziu aceștia sunt schimbați de pensionari care ies la plimbare, bone cu copii, uneori grădinițe întregi, turiști care vin să admire natura, să urmărească veverițele din copaci și de pe alei. Păcat că parcul este străbătut de câteva șosele și deci aerul este poluat de mașini.

Partea vestică de fapt este Kensington Garden, care mărginește Palatul Kensington.

Palatul este o reședință regală construită prin secolul XVII. Aici au locuit diferiți membrii ai familiei regale. Printre altele, a fost reședința cuplului  princiar Charles și Diana, iar după divorț, a rămas reședința Dianei, până la moartea ei în 1997.

Victoria and Albert museumLa est de acesta, se află Victoria and Albert Museum, unul dintre cele mai mari muzee de artă decorativă din lume. Are peste cinci milioane de exponate, provenite din toată lumea. Vizita este gratuită.

Royal Albert Hall pe latura sudică a parcului, este cea mai cunoscută și selectă sală de concerte a Londrei, înconjurată de câteva ambasade și instituții de învățământ. Mai spre sud, Muzeul de Stiințe Naturale, imens și foarte bine utilat, necesită cel puțin o jumătate de zi pentru o vizită scurtă, dar merită. Mai ales dacă sunteți cu copii în vizită. Noi am vizitat muzeul într-o zi obișnuită de școală. Iți creiază o reală plăcere să urmărești, zecile de clase de elevi de 10-12 ani, îmbrăcați în uniforma școlii (fiecare școală are uniformă proprie) dar neapărat cu cravată, așteptând la rând să intre în muzeu cu clasa dimineața la ora opt, sau mai târziu.

Ii vezi apoi în diferitele săli, stând pe jos, pe covoare, ascultând explicațiile și luând notițe foarte conștiincios în caietele ținute pe genunchi.

In colțul sud estic, Hyde Park se învecinează cu Buckingham Palace, palatul reginei Angliei, pe care cu siguranță o veți vizita fie și de afară, să admirați arteziana din fața intrării, impozanta poartă de la intrare, imensa clădire a palatului, și ceremonia de schimbare a gărzilor regale, terminată cu defilarea, care se ține în fiecare zi începând de pe la ora 11. (Iarna, odată la două zile.)

Palatul este deschis vizitelor contra cost, putând fi văzute colecțiile de picturi de Van Dyck, Rembrandt, sau Rubens, grajdurile regale și obiectele din colecția reginei.

Si ca să ne continuăm traseul în jurul Hyde Park, urcăm spre nord pe Park Lane, până la Marble Arch, un fost arc de triumf din marmoră albă, care a servit palatul Buckingham, dar care nu și-a mai găsit locul lângă palat, din cauza modernizărilor șoselelor din zonă. A fost mutat la intersecția Oxford street cu Park Lane și este cunoscut azi ca stație de metro și locul unde se află speakers corner, pe românește „colțul vorbitorilor”, unde de ani de zile, oricine poate veni și să țină ce cuvântare vrea, în sprijinul cui vrea, sau împotriva cui vrea. De obicei se adună câțiva ascultători, zeci, poate sute uneori, care aprobă, sau dezaprobă vociferând cele spuse, sub privirile vigilente ale polițiștilor călare, sau pe jos, în uniforme sau civil, dar care nu intervin dacă nu se depășește limita bunului simț, sau bunul gust.

In spre est de la Hyde Park, se întinde celebra Oxford street.

Arteră comercială cunoscută a Londrei, este mereu aglomerată, astfel că circulația pe jos este cea mai indicată. Magazine ale firmelor arhicunoscute ca Zara, Marks and Spencer, Selfridges, Adidas, Gucci, John Lewis și mai știu eu care, se înșiră pe vreo doi km., pentruca apoi să continue spre sud pe Regent street, până la Piccadilly Circus, intersecție foarte cunoscută a Londrei, în imediata vecinătate a teatrelor, cu  fântâna memorial Shaftesbury, numit Eros, cu câteva trepte care mereu sunt pline de tineret, cu marele ecran luminescent cu reclame, unde diferite firme își expun insemnele contra sume astromomice.

Trafaglar SquareDacă continuați două sute de metri est, ajungeți în Leicester Square, în plină zonă a teatrelor londoneze, iar de aici spre sud 100-150 de metri, ajungeți în Trafaglar Square, poate cea mai renumită piață a Londrei, având în centru Coloana Amiralului Nelson, străjuită de patru lei uriași.

Piața Leicester este locul de întâlnire dintre Covent Garden și Soho, adică cartierul teatrelor și al cluburilor de noapte și restaurante. In piață, este un ghișeu TKTS care vinde „half price tikets”, adică bilete la spectacole din seara zilei în curs, la jumătate de preț. Foarte important de reținut.

Trebuie făcută câte o vizită în fiecare zi la ghișeul respectiv, pentru „sondarea” terenului.

Așa am văzut musical-urile „Cats”, „Mama Mia”, „Chicago”, sau „Fantoma Operei”, cu 20 – 22 Ł/bilet, în loc de 55 – 70 Ł sau mai mult, cât este un bilet preț întreg, care nici nu e de fapt un preț ci mai degrabă un dezastru pentru economia unei excursii de familie.

In Trafaglar Square, dacă nimeriți de crăciun, cum am avut noi ocazia într-un an, veți vedea imensul brad  care este dăruit de orașul Oslo, Londrei în fiecare an din 1947 încoace, drept mulțumire pentru ajutorul dat în al doilea război mondial. Este o întreagă ceremonie a tăierii, a instalării și aprinderii luminilor. La aceste ceremonii, participă primarul Londrei la tăierea bradului în Norvegia și respectiv primarul orașului Oslo la aprinderea luminilor bradului, la Londra.

WestminsterDacă ați văzut toate astea, vă mai rămâne să vedeți Palatul Westminster, care adăpostește Parlamentul și care poate fi vizitat contra cost în diferite zile și între diferite ore. Odată pe vremea primei vizite la Londra, țin minte că am stat mai bine de două ore să căscăm gura la mașinile negre, care duceau și aduceau diferiți parlamentari, cu pălări cilindru, cu peruci și căutătură foarte importantă (și chiar sunt).

Sigur nu vă va scăpa celebrul Turn cu ceas Big Ben, al palatului care este și el renumit.

Westminster AbbeyNu vă va scăpa cu siguranță nici Westminster Abbey, imensa catedrală din spatele Parlamentului, unde se desfășoară nunțile regale și alte asemenea evenimente.

Cam astea sunt obiectivele „must be seen” în Londra.

Sigur, funcție de interes se pot adăuga „Britich Museum”, care este unul dintre cele mai mari și mai dotate muzee din lume, unde am văzut o expoziție permanentă de minerale și minereuri de o bogăție greu de imaginat.

City-ul este centrul financiar al Londrei și probabil a lumii. Dar pe mine nu m-a impresionat în mod deosebit. Sumedenie de companii, e drept, dintre cele mai puternice din lume, bănci dintre cele mai mari și importante, societăți de asigurări, care nu văd cu ce pot atrage un turist. Dar mai știi?

In schimb, muzeul figurilor de ceară „Madame Tussand‘s wax museum”, deasemeni este pe lista tuturor vizitatorilor Londrei cel puțin odată, dar trebuie să aveți în vedere că în totdeauna sunt cozi imense la bilete. Am ratat câțva ani la rând din cauza aglomerației până am reușit. In present se pot cumpăra bilete în avans prin Internet, pentru o dată prestabilită și astfel se rezolvă problema. Oricum, muzeul este senzațional și merită fiecare bănuț.

New WembleySigur, sunt și iubitorii de sport, care n-ar vrea să scape noul stadion Wembley. Merită văzut.

Pentru cei interesați, în Londra sunt mai multe târguri. Petticoat Lane Market este probabil cel mai vechi și cel mai important târg stradal, în special axat pe îmbrăcăminte și încălțăminte, dar se găsesc orice alte produse. Nu vă faceți însă prea multe visuri, majoritatea sunt produse în Asia.

Târgul are loc în fiecare Sâmbătă și Duminică înainte de masă, dar să fiți pregătiți să faceți față unei mari înghesuieli și nu sunt convins că merită.

Circulația prin Londra este relativ simplă cu metroul, la care ei îi spun „Tube”. Sunt trei zone cu trei tarife, dar zona I, cuprinde toate obiectivele interesante, care trebuiesc accesate.

Hărți ale rețelei metroului se găsesc la toate chioșcurile, precum și pe internet. Găsiți chiar chiloți cu harta metroului imprimată pe ele.

City HallDouă clădiri mai noi, Primăria Londrei cu o formă foarte ciudată și „The Gherkin”, zgârie norul de 180 de metri în formă de castravete, care a un ajuns  noul simbol al Londrei.

Cred că pentru a vedea  obiectivele enumerate, aveți nevoie de cel puțin o săptămână. Dar dacă timpul vă permite, lista palatelor, teatrelor, muzeelor, magazinelor și spectacolelor Londoneze este lungă. Dar vă atrag încă odată atenția că Londra este un oraș foarte scump. Deci timp să aveți și mai ales bani, bani, bani.

Vorba fiului meu: e scump de înțepenești.

Reclame