1.- Scurte informatii generale, despre Polonia.

De mult n-am mai scris nimic. Asta pentrucă am fost în România și despre România nu am încă curajul să scriu ceva, cel puțin pentru moment.

In schimb acum câteva zile am revenit din Polonia și mi-am adus aminte că deși am fost de mai multe ori în Polonia, încă n-am scris nimic despre locurile ce merită să fie văzute în această țară și care nu sunt puține.

Polonia este plasată în zona central-nordică a Europei. Exista ca regat încă din secolul XI, populație creștină, catolică, cu un teritoriu care dealungul anilor și-a tot schimbat forma și dimensiunile, urmare a veșnicelor războaie, când cu suedezii, când cu prusacii, cu rușii sau cu nemții, până la al doilea război mondial.

In limitele teritoriului de azi al Poloniei de peste 300 de mii kmp., trăiesc peste 38 de milioane care se declară în proporție de peste 95% polonezi, dar nimeni nu are treabă cu restul, care pot fi orice: lituanieni, nemți, ruși, ucraineni, unguri, români, sau evrei.

Majoritatea teritoriului polonez este câmpie, cu o zonă de dealuri în est și munții Tatra în sud, cu înălțimi de până la 2500 demetri. Deasemeni, Polonia are sumedenie de lacuri, fiind întrecută la acest capitol doar de Finlanda.

Industrial, Polonia a fost în totdeauna printre țările să zicem de mijloc ale Europei, după Rusia, Germania, Anglia și eventual Cehia.

Se pare că nici acum nu stă mai rău, deși trecerea dela economia comunistă la cea capitalistă nu s-a făcut fără dureri. Polonia produce și exportă produse agricole, chimice, medicamente, mașini, autobuse, helicoptere, vapoare, locomotive, îmbrăcăminte și ce nu.

Polonia este țara cu cea mai constantă desvoltare economică din Europa, care a depășit ultima recesiune economică, fără să aibă pierderi. Lucru mare.

Orașele mai mari sunt actuala capitală Varsovia, fosta capitală istorică Cracovia, Gdansk, Wroclaw, Lodz, Poznan, Szczecin, Katovice, Gdynia și încă. Acestea sunt orașe de sute de mii de locuitori, dar mai sunt și altele care merită atenție.

Polonezii au fost poporul care a început primul, încă de prin 1980, lupta pentru trecerea la un regim democratic. Cei mai în vârstă, își amintesc mișcarea „Solidaritatea”, care a pornit de la șantierele navale dela Gdansk. Mișcarea condusă de un electrician simplu, pe nume Lech Walesa, a reușit să câștige alegerile din 1989 și să dea semnalul transformărilor ce au urmat în toate țările foste comuniste din Europa. Fostul electrician a ajuns președintele Poloniei și laureat al Premiului Nobel.

De altfel, Polonia a dat multe personalități care au rămas sub diferite forme în istorie. Mă gândesc la astronomul Kopernik, compozitorul Frederik Chopin, savanta Maria Sklodowska Curie, regizorul Roman Polanski (cu bune și cu rele), artista de cinema Pola Negri, sau Papa Paul II, câteva nume fără o ordine oarecare și desigur o listă foarte incompletă .

Am fost în Polonia în patru rânduri, dealungul a 37 de ani. Așa cum toată lumea s-a schimbat în această perioadă, multe s-au schimbat și în Polonia. Dar toate la rândul lor.

  1. Varșovia. 

Este actuala capitală a Poloniei, cu o populație de peste 1,7 milioane. Deși ca așezare omenească este cunoscută de prin secolul IX, este capitala Poloniei doar dela sfârșitul secolului XVI, când regele Sigismund III, a mutat capitala care era la Cracovia. Dece a mutat capitala nu știu, poate pentrucă Varșovia este mai mult sau mai puțin în centrul Poloniei, dar asta e doar speculație.

Varșovia este așezată pe malurile Vistulei, cea mai mare parte a orașului aflându-se pe malul stâng, inclusiv orașul vechi. Acesta, cândva a fost înconjurat de ziduri de apărare, din care au rămas peste veacuri câteva porțiuni, renovate și întregite, să povestească despre zecile de războaie care au trecut peste Varșovia dealungul istoriei, dela începuturile evului mediu și până la sfârșitul celui de al doilea război mondial.

DSC00006Prima dată am fost în Varșovia prin 1978. Turist dintr-o țară socialistă, în vizită într-o altă țară socialistă. Nimic nu frapa. La ei, toate ca la noi.

Tin minte obiective ce le-am văzut atunci și m-au impresionat doar prin dimensiuni și altele care mi-au plăcut pur și simplu pentrucă erau pe gustul meu și le-am revăzut acum după 37 de ani și nu mi-au plăcut mai puțin.

Din prima categorie face parte Palatul Culturii și Stiinței, o clădire imensă, cum n-am mai văzut până atunci. Clădirea, un cadou al lui Stalin către poporul polonez, de peste 230 de metri, terminat în 1955, arhitectură tipic stalinistă, m-a impresionat, dar n-aș spune că mi-a și plăcut. De atunci, am văzut și Universitatea Lomonosov și hotelul Leningrad dela Moscova și Casa Scânteii de la București de aceiași inspirație.

Azi, clădirea găzduiește câteva companii, muzee, săli de expoziție, sală de congrese și chiar un colegiu. Etajul 30, are o terasă mare, punct de atracție pentru turiști, pentru a admira Varșovia de sus, deși construcțiile din jur, mult mai moderne, împiedică vizibilitatea în special spre sud-vest. 18 zloti/persoană.

Noaptea clădirea palatului este iluminată în diferite culori, funcție de evenimentele in desfășurare. Zilele trecute, am stat vizavi de palat și când am coborât din taxiul care ne-a adus dela aeroport la hotel, noaptea la ora unu, am rămas o clipă cu privirile la luminile palatului. Dă bine iluminatul.

DSC00039Alături de hotel, unul din cele mai moderne, mai mari și mai controversate centre comerciale, numit Zlote Tarasy. E drept că nu diferă de alte zeci de „mall”-uri din lume, dar este un loc plăcut, modern, util și … destul de scump.

De altfel în jurul Palatului Culturii și Stiinței, s-au construit și încă mai sunt în construcție câteva clădiri moderne, structuri de zeci de etaje, destinate shopingului, sau sediilor de firme și bănci care au suficienți bani să plătească chiriile care nu sunt de loc modeste.

Parcul Lazienki, nu s-a schimbat în acești ani. A rămas acelaș parc foarte mare și foarte iubit de cetățenii Varșoviei, foarte vizitat de toți turiștii care vin în Varșovia. Parcul are 76 de hectare și este plasat la sud de orașul vechi, între Castelul Regal și Palatul Wilanow.

Parcul există încă din secolul XVII și conține câteva obiective foarte căutate de turiști. Imensa statuie din bronz a compozitorului Frederic Chopin este unul dintre ele. Nu știu dacă compozitorul a fost cel mai important polonez din istorie, dar așa o statuie mare nu are nimeni în Polonia.

DSC00088Statuia are o poveste. Trebuia să fie inaugurată în 1910, dar din cauza divergențelor legate de proiect și apoi a primului război mondial, evenimentul s-a amânat până în 1926. In 1940, prima acțiune a ocupanților germani, a fost să arunce în aer statuia lui Chopin. Ce or fi avut cu statuia, nu știu, dar noroc că s-au păstrat formele la turnătorie, astfel că în 1958 s-a reinaugurat statuia, la picioarele căruia, vara, duminica după amiază, puteți asculta gratis, concerte de pian, evident lucrări de Chopin.

Am ratat ocazia, pentrucă pe mine nu m-a avizat nimeni. Am ajuns sâmbătă spre duminică noaptea la Varșovia, dar parcul Lazienki și statuia le-am vizitat abia luni, când am și văzut afișul pentru concertul care a fost cu o zi înainte. Voi însă sunteți avizați. Nu pierdeți ocazia. Eu va trebui să mai fac o nouă vizită la Varșovia dacă chiar vreau concertul.

DSC00110Parcul însă este imens și frumos. Am mers până la parc cu un taxi, care în Varșovia are prețuri destul de rezonabile. Am intrat din spre sud pe lângă palatul Belvedere și am pornit pe aleile umbrite de copaci, până la micuțul lac pe malul căruia este statuia compozitorului. Am admirat-o, am fotografiat-o, ne-am fotografiat lângă ea și am pornit să colindăm restul parcului. Dacă n-aș ști că-i parc și dacă n-ar avea alei asfaltate și dacă n-ar fi așa de curat și proaspăt măturat, aș spune că sunt într-o pădure. O pădure mai deosebită, în care din loc în loc apare câte o clădire micuță care este un chioșc de răcoritoare, sau un restaurant cu câteva mese pe o terasă din lemn, unde cu 7 zloți (aproximativ 1.5 €), bei o bere la halbă de o jumătate de litru, bună și rece, sau iei cu 3 zloti (0.70 €) o înghețată de fructe de pădure adevărată. Și când temperatura este de 30 de grade și peste, cum s-a întâmplat să prindem noi, așa ceva este mană cerească.

DSC00104In parc un lac destul de mare, evident cu lebede și bărci, o insulă pe care este construit Palatul Lazienki, cu poduri frumos arcuite, palat în stil baroc, cu coloane de marmoră, cu ornamente de stuc și în interior și în exterior.

Palatul a fost construit în mai multe etape, de diferiți arhitecți, pentru diferiți stăpâni (regi în general). Totuși, parcă există continuitate în gândirea arhitecților și palatul este de o frumusețe și o eleganță rară. De altfel, părerea mea este că monstruozitățile arhitecturale apar atunci când cel ce plătește se crede mai deștept decât arhitectul, chiar dacă incultura, lipsa de bun gust și grandomania urlă . Mi-e teamă să exemplific, dar le găsiți și singuri dacă le căutați.

In aceiași notă de romantism și eleganță, întâlnim teatrul în aer liber, construcție inspitată de arhitectura antică greacă și romană. Amfiteatrul este pe mal, fiind despărțit printr-o fâșie de apă, de scena care este pe o mică insulă.

DSC00066Toate obiectivele au fost meticulos renovate, chiar dacă uneori marmora este înlocuită cu materiale plastice, dar nimic nu amintește de faptul că unele au fost distruse și nu odată dealungul istoriei.

In parc, întâlnim câteva clădiri anexă, ca vechea seră de portocali, care a fost transformată în teatru, noua seră de portocali construită să adăpostească colecția de portocali ai Țarului Alexandru II al Rusiei, care nu le-a putut lua la Sankt Petersburg din cauza climei. Toate arată bine, la fel și statuetele. La fel și toate celelalte statui, monumente și memoriale nu numai din parc, dar din toată Varșovia. Si nu sunt puține.

DSC00119Dar să rămânem în parcul Lazienki. Am continuat spre nord pe lângă lac, care se transformă într-un canal de vreo 10 metri lățime și care se termină destul de brusc. In schimb pe o direcție perpendiculară est-vest, apare Canalul Piaseczynski, care a fost săpat în secolul XVIII ca un intrând din spre Vistula.

Nu mi-e prea clar scopul acestui canal de 820 metri lungime și 25 lățime, dar dacă este curățat arată bine și atrage păsările, turiștii și probabil țânțarii.

Canalul, face parte de fapt din parcul „Agricola” și tot mergând spre nord, pătrundem în alt parc, parcul Socola, coborâm pe malul Vistulei, admirăm memorialul geniștilor și continuăm spre nord pe mal.

DSC00143Vistula are cam 250 de metri lățime în această zonă și primăria se străduiește să amenajeze malurile fluviului cu promenade, plaje ocupate de tineri, terenuri de sport și joacă, terase și grădini de vară, dar mai sunt multe de făcut.

Dacă v-ați plictisit, sau ați obosit circulând pe jos, vă recomand un tur al orașului cu un autobus etajat, care vă va plimba prin locurile cele mai fregventate, în timp ce în căști puteți asculta explicațiile unui ghid într-una din cele 12 limbi din dotare (nu și românește).

DSC00123Veți vedea Universitatea, Castelul Regal, zidurile orașului vechi, monumentul eroilor ghetoului varșovian, vechiul cartier evreiesc, Parlamentul, Muzeul Național, Primăria, Memorialul victimelor agresiunii sovietice, Teatrul Național, sau Palatul de Justiție.

Veți face cunoștință cu noile cartiere și vechile catriere reînoite, cu bulevardele largi ale orașului, cu sutele de statui și monumente care populează piețele, parcurile și intersecțiile, de fapt o întreagă istorie în piatră și bronz.

DSC00076Dacă vreunul din locuri vă atrage atenția, puteți întrerupe călătoria, să coborâți, să vizitați în amănunt locul, sau pur și simplu să savurați o masă sau o bere, sau și una și alta și să vă continuați turul orașului cu următorul autobus. Sunt opt curse în fiecare zi, la câte o oră distanță între ele. Evident, cu acelaș bilet, valabil o zi (60 zloti/persoană), sau valabil două zile (80 zloti/persoană) cum doriți. „Hop on, hop off”.

Când priviți toate aceste obiective, să nu uitați că Varșovia a fost bombardată metodic de către nemți în 1944, drept pedeapsă pentru îndrăzneala varșovienilor de a-și apăra orașul de ocupanți. Orașul a fost transformat într-o ruină. Azi, nu se mai vede nimic din toate astea. Azi Varșovia este un oraș modern, asemănător cu oricare alta capitală, cu cartiere noi, cu bulevarde largi și parcuri, dar cu palate minuțios restaurate, cu un oraș vechi refăcut așa cum a fost în urmă cu sute de ani, și totul pe baza unor picturi murale vechi, dar cu multă muncă, talent și dăruire .

DSC00136Imi aduc aminte că în 1978, comparam Varșovia cu Bucureștiul și eram mândru (eu cel din Petroșani), că Bucureștiul arăta mult mai frumos. Mi s-a explicat că Varșovia nu arată cine știe ce, din cauza distrugerilor ce le-am pomenit. Plauzibil. Dar au trecut 37 de ani. Am fost la București în luna aprilie și la Varșovia acum câteva zile. Trebuie să recunosc că în prezent, orice comparație este în favoarea Varșoviei.

Mi-am amintit că am vizitat centrul istoric al Bucureștiului și în loc de cartierul vesel cu străduțe romantice din imaginația mea, am văzut doar clădirile nerenovate și gata să cadă peste oameni și m-am întristat.

DSC00142In comparație, vezi orașul vechi al Varșoviei, complet refăcut din ruine, cu străduțele vesele și micile restaurante dichisite, curate, primitoare și … nu prea scumpe, cu sutele de mese sub umbrele, mese pline de turiști, miile de aranjamente florale în cele mai surprinzătoare locuri. Te uiți la bisericile vechi, biserica Sf. Martin, biserica Iezuită, Catedrala Sf. Ioan, renovate, la vechea piață a orașului vechi, la zidurile de apărare vechi și fortăreața Barbacan, la Palatul Regal și piața din fața ei, cu coloana de pe care străjuiește asupra pieții statuia Regelui Sigismund. Te uiți la toată Cale Regală, cu toate palatele ei renovate și strălucitoare parcă ar fi noi.

DSC00055Nu-mi pare rău că Varșovia a reușit să reînvie, dimpotrivă. Dar îmi pare rău că Bucureștiul din acest punct de vedere este încă departe.

Dar deocamdată suntem în Varșovia. Pentru cine este interesat, Varșovia are câteva muzeie, ca Muzeul Național, Muzeul Chopin, muzeie pe teme istorice, altele pe teme tehnice, de artă, sau militare. Indrăznesc să mărturisesc că de mulți ani ocolesc muzeiele. De ce, pentrucă sunt prea multe și sunt foarte puține care expun obiecte cu adevărat interesante. De fapt depinde ce interesează pe fiecare. Azi, fiecare târg, vrea să aibă un muzeu cu orice preț. Toată lauda. Dar nu vizitați orbește. Uitați-vă în internet dacă expune ceva ce vă interesează vizitați, dacă nu, păcat de bani și mai ales de timp. De fapt timpul este hotărâtor, pentrucă în orice excursie, fiecare unitate de timp contează. Timpul aflat la dispoziția ta pentru a vedea, este foarte limitat. Pe când lucrurile de văzut au ajuns să fie în număr nelimitat.

DSC00070Deci ca să concluzionez, Varșovia a renăscut din propria-i cenușă. Repet, la sfârșitul celui de al doilea război mondial, era în proporție de 85% distrus. Azi, a devenit un oraș modern, care se mândrește cu noile construcții ce se încadrează perfect între vechile palate și edificii reconstruite, cu parcuri întinse, bulevarde largi, dar și străduțe înguste și romantice.

Varșovia poate că nu este cel mai vizitat oraș al Poloniei, dar are ce arăta vizitatorului de oriunde. Sigur, nu este un Paris, Londra, Roma, Atena, Madrid sau mai știu eu ce altă destinație Europeană, dar dacă le-ați văzut pe acestea, nu este o pierdere de timp, o vizită de 3-5 zile să zicem, la Varșovia.

O vizită la Varșovia, poate fi prelungită cu vizite în alte locuri din Polonia, cum de altfel am făcut și noi și cum veți vedea în cele ce urmează.

Reclame